04 april 2023

Schriftelijke vragen over vertraging hoogspanningslijn Borssele - Rilland

Dinsdag 4 april - BORSSELE / RILLAND - De laatste maanden hebben we gelezen – waaronder recent nog op Omroep Zeeland – dat er op een deel van het tracé van de nieuwe hoogspanningslijn Borssele-Rilland forse (extra) vertraging optreedt. Er is sprake van fouten in de aanleg (zoals kwaliteitsproblemen met funderingspalen), discussies over vergoedingen enzovoorts. Het CDA heeft hier diverse vragen over.

Aanleiding voor de CDA-fractie om de afgelopen tijd op bezoek te gaan bij een aantal ondernemers die te maken hebben gehad met de aanleg van de nieuwe 380 kV hoogspanningsverbinding door netbeheerder TenneT. In de gesprekken met ondernemers kregen we veel klachten en gemopper te horen over de manier van handelen van TenneT.  

In de vorige periode is hier door zowel Provinciale Staten (PS) als Gedeputeerde Staten (GS) reeds over gesproken. Ook toen ging het al om het creëren van draagvlak. Heel specifiek over een deel van het tracé dat uiteindelijk ondergronds is aangelegd.  

Wij hebben naar aanleiding van de recente berichten en de door ons gevoerde gesprekken over de nieuwe hoogspanningslijn Borssele-Rilland de volgende vragen aan het College van Gedeputeerde Staten:           

  1. In hoeverre is GS op de hoogte van de klachten over de handelswijze van TenneT? 

  2. Heeft GS inzicht in de consequenties van de bekendgemaakte problemen en vertragingen? 

  3. De CDA-fractie heeft vernomen dat ZLTO inzicht probeert te krijgen in lopende problemen. Kan en wil GS bevorderen dat deze snel worden opgelost? 

  4. Wil GS bij TenneT aandringen op een grondige evaluatie van het totale project? Waarbij het voorproces, de handelswijze in de uitvoering, de structuur waarmee de uitvoering wordt vormgegeven en uiteindelijk de gehele aanleg geëvalueerd wordt.  

Foto: @NU / TenneT

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.