08 maart 2022

Reimerswaal helpt Oekraïeners

Het college van Burgemeester en Wethouders van onze gemeente heeft op de raadsvergadering van 8 maart een mededeling gedaan over de situatie in Oekraïne en de hulp die we in Reimerswaal kunnen en willen bieden.

Momenteel lopen er de volgende actie met betrekking tot de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne:

  • Een fruitteler in Krabbendijke beschikt over huisvesting die momenteel leeg staat. De ondernemer is bereid 40 tot 80 mensen tijdelijk op te vangen.
  • Beveland Wonen heeft een aantal woningen die op de nominatie staan om gesloopt en vervangen te worden én woningen die in de verkoop zouden gaan. Dit wordt uitgesteld en tot die tijd kunnen vluchtelingen een veilig thuis vinden in deze huizen.
  • De ambtelijke organisatie heeft contact gehad met de eigenaar van een cruiseschip. Dat schip ligt momenteel bij Hansweert en daar kunnen op korte termijn 170 mensen worden opgevangen voor een periode van maximaal twee maanden.
  • Cedrah, eigenaar van het voormalig en leegstaande verzorgingshuis 'Vredelust' in Yerseke heeft aangeboden om onderdak aan vluchtelingen te bieden. We weten nog niet precies hoeveel mensen hier kunnen worden opgevangen. Het pand is nog niet geluk gereed voor opvang. Er zal eerst een renovatie plaats moeten vinden. Dit vanwege de brand, schade door leegstand en er moet nog water en electriciteit worden aangesloten. Daarna kan het pand voor minstens een jaar gebruikt worden voor de opvang van vluchtelingen.
  • Camping Zon en Zee in Yerseke biedt vanaf volgende week 35 tot 50 vluchtelingen onderdak. Het gaat om vrouwen en kinderen die vanwege de oorlog zijn gevlucht naar buurland Moldavië en daar in een kerk verblijven. Volgende week worden zij met bussen opgehaald en ondergebracht op de camping in Yerseke. Bedden, matrassen en enkele banken zijn er, maar ze kunnen er nog wel wat gebruiken. Net als voedsel. De campingeigenaren hopen op hulp uit de omgeving. Mensen die willen helpen kunnen zich melden via e-mailadres [email protected] of via 0113-571860.

De gemeente heeft op haar website een speciale pagina ingericht voor inwoners en bedrijven van Reimerswaal om hulp te bieden.

www.reimerswaal.nl/oekraine

Het CDA Reimerswaal is blij dat de gemeente werk maakt van de opvang van vluchtelingen. Wij ondersteunen deze actiepunten en aanpak volledig.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.