Regionale Energie Strategie

Als gemeente hebben wij te maken met de Zeeuwse invulling van het Akkoord van Parijs. Dit doen wij samen met de twaalf andere Zeeuwse gemeenten, de provincie en het Waterschap in de Regionale Energiestrategie.

Wij vinden dat het vooral haalbaar en betaalbaar moet zijn voor onze inwoners en bedrijven. Waar wij als eerste op inzetten is het goede voorbeeld geven als gemeente. Dus goede isolatie van gemeentelijke gebouwen, waar mogelijk zonnepanelen op het dak en zuinig omgaan met de verwarming/ stroom.

Voor onze inwoners willen wij vooral de voordelen benadrukken van goede isolatie (minder stookkosten) en de mogelijkheden laten zien van zelf energie opwekken (zonnepanelen op je dak). 

Voor de bedrijven willen wij dat er vooral wordt gekeken naar de mogelijkheden van zon-op-dak en dat dit bij nieuwe bedrijfspanden ook een voorwaarde wordt die aan de bouwvergunning wordt gesteld. Niet dat je het moet maar wel dat de dakconstructie stevig genoeg is om zonnepanelen te dragen.

In Rilland-Oost willen we de mogelijkheid houden om windmolens te plaatsen. Hier wordt ontzettend veel geld mee verdiend maar dat gaat vooral naar investeerders. Als CDA willen wij dat er meer opbrengsten van de windmolens naar de gemeente gaat. Dit kan je door de afdracht per mWh te verhogen, de bouwleges aan te passen of de Onroerd Zaak Belasting (OZB) te veranderen. De opbrengsten hiervan kunnen dan in een warmtefonds worden gestopt en daar kunnen inwoners dan hun woning van verduurzamen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.