29 juni 2023

CDA blij met proef voor zwembadjes en trampolines in openbare ruimte

Opgelucht nam CDA Leidschendam-Voorburg kennis van een proef die de gemeente deze zomer start waarbij inwoners ruimte krijgen om zwembadjes en trampolines in de openbare ruimte te plaatsen. “Vorige zomervakantie kregen flatbewoners tijdens een hittegolf te horen dat ze een zwembadje moesten verwijderen omdat deze op gemeentegrond stond, terwijl zo’n zwembadje niet op een balkon past. Als CDA zijn we hiermee aan de slag gegaan, want iedereen verdient verkoeling en waterpret in de zomer, ook als je niet in een huis-met-tuin woont” legt CDA-raadslid Lieke Muller uit.

De gemeente heeft een aantal spelregels opgesteld om het plaatsen van een zwembadje of trampoline in de openbare ruimte mogelijk te maken. Wie een speeltoestel wil plaatsen moet dat aanvragen via www.lv.nl/spelen, waar ook de spelregels staan uitgelegd. De verantwoordelijkheid voor de veiligheid, juiste gebruik en de staat van het toestel blijft altijd bij de bewoner/eigenaar zelf. Voor buurtbewoonster Petra van het Gezinshuis in Prinsenhof is dat geen enkel probleem “Bij ons Gezinshuis staat een trampoline waar onze kinderen en buurtkinderen kunnen springen. Bij de ingang van de trampoline hangt een bordje met gedrags- en veiligheidsheidsregels waar iedereen zich netjes aan houdt. We zijn heel blij dat de gemeente nu de mogelijkheid steunt om toch zomerpret te hebben.” 

“Vorig jaar waren we teleurgesteld dat we het zwembad dat we samen met enkele buren hadden neergezet moesten weghalen. We zijn nu dan ook blij dat, mede dankzij de inzet van het CDA, de gemeente dit jaar een proef start om deze zomerse gezelligheid mogelijk te maken“ reageert buurtbewoner Wouter Stavleu tevreden. “Het is een hele geruststelling dat we nu in goed overleg met de buren en de gemeente ons zwembadje kunnen neerzetten. Ik kijk er naar uit!”

CDA Leidschendam-Voorburg benadrukt ook het belang van de saamhorigheid die komt kijken bij het samen buiten spelen en als buren initiatieven organiseren. “Vorig jaar zagen we dat de bewoners een zwembadje of trampoline niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de buren en buurtkinderen hadden neergezet. Het zijn verbindende middelen waar buren op zomerse dagen samen komen. We zijn dan ook blij dat de gemeente dit jaar niet krampachtig denkt in regels, maar dat wordt gekeken naar hoe dit soort dingen wél mogelijk gemaakt kunnen worden. We hopen dan ook van harte dat deze positieve ‘denken in kansen’-trend vanuit het college zich de komende jaren blijft tonen”, besluit Muller. 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.