24 september 2022

Peter Janka wint publieksprijs Huygens Festival 2022

Vrijdag 23 september werd in de Oude Kerk in Voorburg de Cultuurprijs Leidschendam-Voorburg uitgereikt tijdens het Huygens Festival 2022. De winnaar van de cultuurprijs Julia Bronkhorts werd gekozen door een vakjury. De aanmoedigingsprijs ging naar Stef Feld. De winnaar van de Publieksprijs is Peter Janka. De vakjury bestond uit hoboïst Peter LeFeber, theaterdirecteur Rogier Helwig en choreograaf Rinus Sprong. Voorzitter van de publieksjury was Ron van Duffelen, tevens fractievoorzitter van CDA Leidschendam-Voorburg.

Tijdens het Huygens Festival 2022 stond podiumkunst centraal: muziek, dans, toneel en cabaret. De uitreiking van de Cultuurprijs vond plaats tijdens de voorstelling Venus, Moed en Liefde op vrijdagavond. “Uit alle inzendingen was het moeilijk om één winnaar te kiezen, iedereen verdient een eervolle vermelding, maar uiteindelijk is Peter Janka als winnaar uit de bus gekomen, omdat hij zijn oeuvre een grote verscheidenheid kent, zijn werk maatschappelijk geëngageerd is en hij met zijn laagdrempelige werk betekenis heeft voor Leidschendam-Voorburg”, aldus Ron van Duffelen. De Cultuurprijs Leidschendam-Voorburg 2022 is een kunstwerk van glaskunstenaar Ming Hou Chen uit Voorburg.

Het CDA ziet Leidschendam-Voorburg graag als een levendige gemeente waar cultuur, muziek, dans en toneel actief worden beleefd door jong en oud. “Na de zware coronajaren is het heerlijk dat we weer samen met elkaar kunnen genieten van kunst en cultuur. Een geweldig evenement zoals het Huygensfestival kan dan ook van harte op onze steun en waardering rekenen” legt Ron uit. “Niet alleen de optredens, maar ook de enorme inzet van de vele vrijwilligers die dit evenement mogelijk maken is prijzenswaardig. Door hun enthousiasme kunnen velen in onze gemeente genieten van cultuur en kan het publiek op een toegankelijke manier kennismaken met optredens en nieuwe muziekstijlen”. De waardering van het CDA voor vrijwilligers blijkt ook uit de motie die kortgeleden is ingediend om mensen die zich langdurig belangeloos inzetten in onze gemeente te bedanken met een waarderingsspeld.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.