23 maart 2022

CDA heeft vertrouwen in Drentse Zonneroute A37

Het project ‘Drentse Zonneroute A37’ maakt deel uit van het Pilotprogramma Hernieuwbare Energie op Rijks(waterstaat)gronden dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wordt uitgevoerd. Mogelijkheden zijn onderzocht voor zonne-energie langs de A37 tussen Hoogeveen en de Duitse grens. Onderzoek heeft uitgewezen dat het traject van circa 42 km, ruim 200 hectare aan bermen, aansluitingen en knooppunten in het gebied rondom de A37 voor het opwekken van zonne-energie geschikt is. Dit traject valt binnen drie gemeenten: Hoogeveen, Coevorden en Emmen. Om te voorkomen dat elk van deze gemeenten het bestemmingsplan moet herzien om de zonneroute mogelijk te maken is gekozen voor een provinciaal inpassingsplan (PIP), in feite een provinciaal bestemmingsplan waar Provinciale Staten bevoegd gezag is.

Draagvlak en communicatie

Om het plan met de omgeving af te stemmen zijn er meerdere bijeenkomsten georganiseerd voor omwonenden. Er zijn negenenveertig zogenaamde zienswijzen ingediend en op basis daarvan zijn er ook al aanpassingen aan het plan gedaan. Tijdens de behandeling van het PIP in de vergadering van de Statencommissie Omgevingsbeleid maakten twee insprekers gebruik van de gelegenheid om in te spreken. Siemen Vegter benadrukte namens de CDA-Statenfractie dat er vertrouwen is in het project is en dat er voldoende garanties zijn dat de gemeenten en provincie voldoen aan de herplantplicht voor de gekapte bomen. “In grote lijnen omarmen wij het Provinciaal Inpassing Plan zoals dat er nu ligt, de uitgangspunten zoals zon op dak gaat voor en landschappelijke inpassing zijn goed meegenomen en de zonnewand waarvan eerst sprake was is er uitgehaald. En naar onze informatie heeft herplant plaatsgevonden in de gemeenten Emmen, Hoogeveen en Coevorden. Er is op een adequate manier omgegaan met de ingediende reacties en hoewel nog niet alles rond is wat betreft de gronden hebben wij er vertrouwen in dat het goed komt.”

Consternatie in Zwinderen
Hoewel er voorlichtings- en informatiemomenten zijn geweest betwijfelde Siemen Vegter of er wel voldoende gecommuniceerd is met omwonenden. “Wij namen vanochtend kennis van grote consternatie gisteravond in Zwinderen tijdens een informatiebijeenkomst over de zonneroute. Het ging daarbij over het kappen van grote stukken bos rond of vlakbij een woning ten gunste van zonnepanelen. Naast de vraag of het juist is, en waarom dat nu pas duidelijk is geworden, willen we graag aandacht hiervoor. Hoe wordt er gecommuniceerd met de inwoners over de aanleg en de gevolgen? De grote zorgen die nu boven water zijn gekomen wijzen in ieder geval op het mogelijk niet goed meenemen van de inwoners. Hoe komt het dat we toch niet iedereen bereiken?
Verantwoordelijk gedeputeerde Henk Brink gaf aan dat het betreffende bosje in Zwinderen, waar de commotie over ontstond, eigendom is van Rijkswaterstaat, bestemming als weg heeft en wel degelijk in de plannen is opgenomen. Omwonenden hadden het dus volgens hem kunnen weten. 
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.