17 januari 2023

CDA: minister Kuipers, ruk het hart niet uit de noordelijke zorginfrastructuur

Maandag 16 januari werd bekend, dat minister Kuipers (D66) vasthoudt aan plannen om de kinderhartchirurgie in twee ziekenhuizen te concentreren. Daarmee is het behoud van de kinderhartchirurgie in het UMCG nog steeds in gevaar. CDA-ers Robert de Wit (Groningen), Henk Jumelet (Drenthe) en Friso Douwstra (Fryslân) noemen het besluit van de minister onuitlegbaar. De Christendemocraten vinden het bizar dat de minister een klip en klaar rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naast zich neerlegt.

Toegankelijkheid van acute zorg in gevaar
Vorig jaar voerde de NZa een impactanalyse uit om nader onderzoek te doen naar de gevolgen van de sluiting van de kinderhartchirurgie. Op 6 december publiceerde de Nederlandse Zorgautoriteit haar bevindingen. In het rapport viel onder andere te lezen, dat de toegankelijkheid van acute zorg in Noord-Nederland in gevaar komt als de kinderhartchirurgie in het UMCG haar deuren moet sluiten. 

Verdwijnen kinderhartcentrum raakt ook andere afdelingen
Het sluiten van de kinderhartchirurgie in het UMCG heeft ook tot gevolg dat alle jarenlange opgebouwde ervaring en expertise dreigt te verdwijnen. Bijvoorbeeld als het gaat om specialistische kennis op het gebied van (acute) kinderzorg en de zorg voor volwassenen in Noord-Nederland. 

Minister mag hart niet uit noordelijke zorginfrastructuur rukken
De Noordelijke lijsttrekkers van het CDA vinden het onuitlegbaar dat de minister ondanks het klip en klare rapport van de NZa wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid. ‘’Het CDA hekelt dat de minister louter in neoliberale efficiency blijft hangen. Het verdwijnen van de kinderhartchirurgie brengt de toegankelijkheid van acute zorg in Noord-Nederland in gevaar en zorgt er bovendien voor dat zieke patiëntjes lange tijd niet in de nabijheid zijn van familie en vrienden’’, aldus De Wit, Jumelet en Douwstra. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.