23 maart 2022

CDA pleit voor een integraal deltaplan Landbouw voor het Noorden

De twaalf colleges van Gedeputeerde Staten hebben een zogenaamde Propositie Stikstof en Natuur vastgesteld en in december jl. naar den Haag gestuurd ten behoeve van de formatieonderhandelingen. Kern van de plannen is een integrale aanpak van de problematiek, waarbij de doelen van stikstof, natuur, klimaat (landbouw en landgebruik) en water samenhangend worden opgepakt. Bij de gebiedsgerichte uitwerking van deze aanpak willen de provincies een belangrijke rol spelen. Met de propositie geven de provincies aan dat zij vanuit hun rol als gebiedsregisseur binnen het kader van de integrale aanpak op het gebied van stikstof en natuur een betekenisvolle rol willen spelen. De brief werd geagendeerd in de vergadering van de Statencommissie Omgevingsbeleid.

Draagvlak voor gebiedsgerichte aanpak
Volgens de CDA-woordvoerder Siemen Vegter is er is bij het CDA een sterke waardering voor dit stuk Propositie Stikstof en Natuur en daarmee ook de standpuntbepaling vanuit de Drentse gemeenten. “Er worden nu weer meters gemaakt, maar we zien ook nog veel open eindjes. Zo zullen de landelijke omgevingswaarden niet alleen in relatie tot Natura 2000 gebieden worden gehanteerd. Onderzoeken van RIVM zullen daarbij worden gebruikt. Maar wat betekent dat nu concreet in Drenthe?” In de brief van 21 december staat onder meer dat in de kabinetsformatie verregaande afspraken zullen worden gemaakt maar nu het kabinet gevormd is komt dit volgens Siemen Vegter in een hele andere context te staan. ”Zo begrepen wij onlangs van de nieuwe minister voor stikstof en natuur, de voormalig VVD-partijvoorzitter van der Wal, dat we moeten gaan wennen aan het woord onomkeerbaar. Het is, aldus deze nieuwe bewindspersoon onomkeerbaar om bijvoorbeeld meer dwang toe te passen. Het O-woord vanuit de VVD. De scenario’s van onteigenen en landbouwers nog meer in een hoek zetten is echter niet nodig. Dat is de wereld op zijn kop voor onze boeren! Wij willen draagvlak ook bij de gebiedsgerichte aanpak. Een koers zoals ons college nu bewandelt.”
 
Innovatie
Inzetten op innovatie blijft volgens het CDA geboden omdat er steeds meer informatie is dat langs die weg het nodige bereikt kan worden. “Ik denk hierbij aan eerdere presentaties van Professor Rabbinge, artikelen over de kringloopmaatschappij in plaats van de kringlooplandbouw, het inzetten van monovergisters en daarnaast het meer evalueren van de werkelijk verzamelde gegevens omtrent de natuur en de habitat- en vogelrichtlijn. 

Integraal deltaplan landbouw van het Noorden
“Als CDA voelen we de kwetsbaarheid van onze voedselproductie, zeker nu de afhankelijkheden van bijvoorbeeld graan uit de Oekraïne onder druk staan, en die willen we natuurlijk beschermen. En we willen vanuit een ander beleidsaccent, namelijk vanuit het zogenaamd Deltaplan van het Noorden, een discussie van balans voorhouden. Het CDA wil gaan voor een status aparte voor Noordoost Nederland. Laten we daar nu eens werk maken van een landbouw integraal deltaplan landbouw van het Noorden. Zowel nieuwbouw van woningen bijvoorbeeld via inbreiding of ombouw in de bestaande binnensteden, behoud van hoogwaardige voedselproductie en het garanderen van perspectief, dus een goede boterham voor onze boeren.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.