31 maart 2022

CDA steunt Drentse kandidatuur EK wegwielrennen

Er doet zich een bijzondere kans voor om het EK Wegwielrennen in 2023 in Drenthe te organiseren. Het College van Gedeputeerde Staten heeft onderzoek gedaan, als vervolg op het EK Veldrijden 2021, naar de haalbaarheid om Drenthe als gastregio te laten fungeren voor het EK Wegwielrennen in 2023. Dit evenement is een vijfdaags internationaal topsportevenement. Volgens het College van GS is er enthousiasme en grote betrokkenheid is bij de beoogde partners en is de gevraagde bijdrage voor de organisatie van dit evenement in 2023 reëel en haalbaar zijn. Om dit evenement mogelijk te maken is een bedrag van negenhonderdduizend euro nodig.|

Reuring en uitstraling
“Er doet zich een kans voor om het Europees kampioenschap Wegwielrennen in 2023 naar Drenthe te halen en complimenten voor het College dat die met dit initiatief naar Provinciale Staten komt.”, zegt CDA-Statenlid Ceciel Mentink. “Het is een evenement dat in Drenthe veel reuring zal veroorzaken en een grote uitstraling zal hebben. Niet alleen als wielerevenement maar ook als promotie van onze provincie. Dit initiatief is gebaseerd op vrijwilligheid en noaberschap, op beleving en bewegen.”

Finish op de VAM-berg
Tijdens het debat in de Statencommissie FCBE (Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie) zegt zij dat de CDA-fractie zich kan vinden in de doelstellingen die het college heeft geformuleerd zoals een finish op de VAM-berg, door zoveel mogelijk dorpen en steden fietsen en onze Drentse parels zoveel mogelijk in beeld. “Toen ik dit voorstel doornam dacht ik even aan al die wielrenners die de berg op klauteren en hoe geweldige prestatie ze wel niet moeten leveren. Ik dacht ook even aan grote Nederlandse wielrenners als Gerrie Kneteman of Joop Zoetemelk die maar wat graag op dit parcours hadden meegedaan. Ik dacht ook aan onze Drentse troubadour. ‘Wie dot mij wat vandage? Nee, ik heb ja niks te klagen’. Ik zie Daniel Lohues nog niet zo gauw meedoen in deze strijd maar wie weet misschien heeft hij ook nog andere talenten en kunnen die tijdens dit evenement ingezet worden.”

Boost aan sportverenigingen
Dit vijfdaagse evenement zal volgens Ceciel Mentink veel aandacht opleveren voor de provincie en een grote spin-off hebben. “In veel opzichten gaan daar veel mensen van profiteren en zal het een enorme boost geven aan sportverenigingen. In het voorstel lees ik dat toekenning van het evenement afhankelijk is van zekerheden omtrent de financiering. Ik citeer uit het voorstel: ‘Gezien de omvang van de bijdrage van de provincie binnen de totale begroting, is zekerheid omtrent de toekenning van de middelen noodzakelijk om het evenement binnen te halen. Het treffen van een vorm van voorbehoud verkleint de kans van slagen’. Voorzitter, kan ik deze passage uit het voorstel lezen als: Als Provinciale Staten nu akkoord gaat met dit voorstel dan komt het evenement definitief naar Drenthe?” Verantwoordelijk gedeputeerde Henk Brink gaf aan dat als Provinciale Staten in de eerstvolgende Statenvergadering met dit voorstel instemt hij de toezegging heeft dat het evenement dan naar Drenthe komt. Op 13 april werd tijdens de Statenvergadering het voorstel aangenomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.