04 maart 2022

Dierenwelzijn steeds belangrijker

Op de agenda van de Statencommissie Omgevingsbeleid stond de wijziging van de Provinciale Omgevingsverordening. Daarbij gaat het met name om de wijziging van de regeling dat onder voorwaarden een vergroting van het bouwvlak van een Intensieve Veehouderij kan worden toegestaan. De landbouwsector is al sinds jaar en dag één van de belangrijkste sectoren in de provincie. Al geruime tijd is er een trend zichtbaar dat dierenwelzijn belangrijker wordt en een andere rol krijgt in de productie- en consumptieketen. Zo committeren de Nederlandse supermarkten zich vanaf 1 januari 2023 aan het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Provinciale Staten werden nu in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen.

Doelstelling beter dierenwelzijn
Namens de CDA-Statenfractie nam commissielid Klaas Neutel deel aan het debat en hij zei dat het CDA geen zeer grootschalige intensieve veehouderij in Drenthe wil. “Daarom hebben we al eerder uitgesproken dat intensieve veehouderij niet in gebouwen mag met meerder bouwlagen en is het bouwblok beperkt. En toch blijft het doel van deze wijziging voor de CDA-fractie twijfelachtig. We hebben toch niet als doelstelling dat het aantal dieren niet mag stijgen of verminderen? De doelstelling is toch om minder stikstof uit te stoten en te zorgen voor een nog beter dierenwelzijn”?

Aantal dieren al verminderd
Het aantal dieren in de pluimveehouderij en de varkenshouderij is volgens Klaas Neutel toch al beperkt door een maximumaantal dieren. En in de andere sectoren is het aantal dieren ook al verminderd de laatste jaren. “Wel bijzonder is de aangescherpte eis van inpassing in de natuurlijke omgeving omdat dat al een hele poos een eis is bij het uitbreiden van agrarische bebouwing. Maar wat maakt het de provincie nou uit of die inpassing binnen het bouwblok valt of daarbuiten”, zo vroeg de Christendemocraat zich af. “Het feit dat de sector achter deze wijziging staat en het zelfs lijkt te omarmen is voor de CDA-fractie voldoende om over de geringe bezwaren heen te stappen en in te stemmen met het voorstel.”
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.