02 december 2020

Herstructureringsfondsen voor verpauperde vastgoedlocaties

Tijdens de vergadering van de Statencommissie Omgevingsbeleid (OGB) op woensdag 2 december 2020 stond onder meer het Herstructureringsfonds (HRK 2021) op de agenda. Het doel van dit al bestaande fonds is de leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit van gebieden te verbeteren door de aanpak van verpauperde vastgoedlocaties of gestagneerde vastgoed- en gebiedsontwikkelingen te stimuleren. De regeling is in principe voor het bestaand stedelijk gebied in heel Drenthe van toepassing, exclusief bedrijventerreinen, tenzij deze direct naast woonwijken zijn gesitueerd. Maar op onderdelen is deze regeling aangescherpt ter vergroting van de doelmatigheid en om ‘meer met minder’ te kunnen doen. 

Ontwikkelingen stimuleren
De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de oude regeling zijn een lager maximumsubsidiebedrag (maximaal € 150.000, --), een lagere procentuele bijdrage (nog maar maximaal 20% van de subsidiabele kosten) en de keuze voor een andere scoringssystematiek.  Specifiek voor sloopactiviteiten geldt een afwijkend subsidiebedrag (minimaal € 5.000, -- en maximaal € 25.000, --) en percentage (maximaal 50%). Onder de oude regeling werd weinig gebruik gemaakt van deze mogelijkheid, mede vanwege de te hoge (drempel)bedragen. Met een omvang van € 2 miljoen denkt Provincie Drenthe ontwikkelingen te kunnen stimuleren.
Naast de bestaande regeling is een nieuwe regeling toegevoegd dat een voortzetting is van het bestaande Binnenstadfonds voor de kernen Roden, Beilen en Coevorden, het Herstructureringsfonds 2021 PLUS. Dit fonds heeft dezelfde doelstelling als de HRK 2021 ter verbetering van de leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit, maar maakt het aanvullend mogelijk ook de ruimtelijk-economische structuur te versterken door middel van transformatie en herontwikkeling, zoals beoogd was in het Binnenstadfonds. Voor de HRK 2021 PLUS geldt een subsidie van maximaal 100%.

Subsidiepercentage verhogen,  
De CDA-fractie omarmt de beide fondsen, HRK 2021 is beschikbaar voor alle gemeenten in Drenthe en HRK 2021 PLUS specifiek voor de zogenaamde Robeco gemeenten (Roden, Beilen en Coevorden). Er komt respectievelijk 2,0 en 1,1 miljoen euro beschikbaar om knelpunten in Stads- en dorpsvernieuwing te helpen oplossen. CDA-Statenlid Siemen Vegter vroeg zich af of het percentage van 20% wel voldoende zal zijn om daadwerkelijk projecten in uitvoering te krijgen. “We hebben onze partijgenoten in de betreffende gemeenten om een reactie gevraagd, met name om inzicht te krijgen in de concrete behoefte. Eventueel zouden we moeten afspreken om het subsidiepercentage iets te verhogen, uiteraard met handhaving van het budget, maar met als doel om ervoor te zorgen dat de beschikbaar gestelde gelden ook volledig worden gebruikt.”
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.