16 februari 2022

Natuurvisie, balans tussen beleven, beschermen en benutten

Diverse nieuwe ontwikkelingen op natuurgebied waaronder het Programma Natuur, stikstof, de landelijke Bossenstrategie en het Klimaatakkoord zijn aanleiding geweest om de huidige Gastvrije Natuur - Natuurvisie 2014-2040 te actualiseren als ook gewijzigd Europees en landelijk beleid. In de geactualiseerde Natuurvisie wordt het begrip ‘basiskwaliteit voor een Drentse natuur’ verder uitgewerkt. Eline Vedder is voor de CDA-Statenfractie onder andere woordvoerder natuur en zij kijkt naar de natuur als een vlechtwerk dat zich niet in een hokje laat plaatsen.

CDA hecht aan balans
“De natuur vloeit van de ene naar de andere plek en is in beweging, vervult op elke plek zijn eigen belangrijke rol en ik wil de nabijheid en toegankelijkheid van natuur niet uit het oog verliezen. Het idee dat natuur vele gezichten kent, met bijbehorende mengvormen, daar hechten we als CDA-fractie waarde aan, omdat het realisme uitstraalt en wegblijft van de gedachte dat natuur altijd maar maakbaar zou zijn. Net als democratie is natuur van ons allemaal. En zodra je je dat realiseert, komen onmiddellijk woorden als ‘balans’, ‘samen’, ‘draagvlak’, ‘geven en nemen’ om de hoek kijken. De CDA-fractie kan dan ook niet genoeg benadrukken hoeveel belang wij hechten aan balans. Balans tussen beleven, beschermen, benutten. Balans vinden tussen, en overbruggen van, verschillen in visies van belanghebbenden. In dat kader vindt de CDA-fractie het een uitermate belangrijk signaal dat de Commissie Landelijk Gebied unaniem heeft geadviseerd om zowel met de Natuurvisie als met het concept Uitvoeringsplan Flora en Fauna in te stemmen. Als een dergelijk brede commissie dat kan met vertegenwoordigers van landbouw tot natuur, gegeven alle grote uitdagingen die er liggen, dan zegt dat iets over het solide werk dat voor ons ligt.”

Boeren rentmeesters van ons Drentse platteland
De rol van agrarisch natuurbeheer zal binnen het door Eline Vedder genoemde vlechtwerk volgens haar steeds belangrijker worden. Tegelijkertijd ziet ze dat het budget voor het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid steeds kleiner wordt, dat de grondprijzen steeds verder stijgen en dat het animo bij boeren om zich in te zetten voor agrarisch natuurbeheer structureel groter is dan het budget. “Ook in verschillende zienswijzen zien we het terugkomen”, zegt Eline. “Er is behoefte aan extra budget voor het beheer van landschapselementen en agrarisch natuurbeheer. We herhalen daarom vandaag onze vraag van vorige keer aan de gedeputeerde want een nieuw kabinet betekent hopelijk ook nieuwe inzichten. Ziet de gedeputeerde kans om bij het ministerie een gesprek starten over het feit dat vele van onze boeren, de rentmeesters van ons Drentse platteland, dus wel een rol wíllen pakken, maar dat niet kunnen? En er bijvoorbeeld voor te pleiten dat er binnen de 72,5 miljoen euro voor natuurherstel in de twaalf stikstofgevoelige N2000 gebieden ook ruimte gemaakt zou moeten worden voor het extensiveren van bedrijfsvoering, agrarisch natuurbeheer en het belonen van groen/blauwe diensten?” Verantwoordelijk Gedeputeerde Henk Jumelet antwoordde dat de door Eline Vedder gevraagde gesprekken met het ministerie inmiddels gaande zijn.

Afrikaanse varkenspest
Bij groot wild ziet Eline Vedder een handhaving van de nulstand voor wilde zwijnen en dat acht haar fractie zeer verstandig onder andere vanwege verkeersveiligheid en schade aan landbouwgewassen. “Maar misschien nog wel belangrijker is de impact op het landelijk gebied bij een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen waarbij grote gebieden langdurig gesloten zullen worden voor recreatie, landbouw, bosbouw en natuurbeheer. Heel verstandig dat een onderzoek plaatsvindt naar de schadescenario’s van het eventueel loslaten van de nulstand voor wilde zwijnen. Als daar een herziening van de opdracht uit voortkomt dan houdt de CDA-fractie hier wederom een pleidooi om daarin dan ook de Wild Beheer Eenheden te betrekken. “

Wolfvrije zone
Tijdens behandeling van dit agendapunt in de vergadering van Provinciale Staten zei Eline Vedder dat de natuur vele gezichten kent en volgens haar is daar het gezicht van de wolf is erbij gekomen. “In theorie zou dat kunnen betekenen dat om elke schaapskudde in Drenthe een hek gezet moet worden. En net als in de commissievergadering pleit de CDA-fractie om de effecten van grootschalige hekwerken in Drenthe op de bewegingsruimte en verplaatsingen van wild in kaart te brengen. Mogelijk zou het aanwijzen van een wolfvrije zone namelijk veel verstandiger zijn. Wij zijn benieuwd hoe de gedeputeerde hiernaar kijkt.” Verantwoordelijke gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) gaf aan dat hij volop lobby voert in Brussel om te kijken of er ruimte is voor het aanwijzen van wolfvrije zones of het aanwijzen van leefgebieden voor wolven en de beschermde status wolf van hoogste niveau twee niveaus naar beneden te brengen.

Jacobskruiskruid
Eline Vedder sloot haar betoog af met het Jacobskruiskruid, geen exoot maar volgens haar wel behoorlijk invasief. “Een plant die meerwaarde heeft qua biodiversiteit maar ook nadelen kent door zijn giftige karakter. Meerdere gemeenten willen er dan ook wat mee in de vorm van aangepast maaibeleid en het is goed om te lezen dat de provincie de provinciale bermen extra maait om zo bloeiende planten te beperken.” Zij riep gedeputeerde Jumelet op om een convenant met de gemeenten te sluiten. Gedeputeerde Henk Jumelet gaf aan dat er nu een zogenaamd Bermberaad bestaat met daarin vertegenwoordigers van gemeenten en Waterschappen en hij zal in dat beraad de problematiek van het Jacobskruiskruid agenderen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.