18 februari 2022

Vitaal bos belangrijk voor leefbaarheid

In het nationale Klimaatakkoord is onder meer opgenomen dat Rijk en provincies samen een landelijke bossenstrategie opstellen en het is aan de provincies om dit verder uit te werken. Drenthe heeft dit uitgewerkt in een ontwerp Drentse Bomen- en Bossenstrategie. In de vergadering van de Statencommissie Omgevingsbeleid werd gedebatteerd over het ontwerp waarin de ambities van Drenthe staan waaronder 3.700 hectare bosuitbreiding. Na de behandeling in de Statencommissie wordt het ontwerp vanaf 25 februari zes weken ter inzage gelegd en kunnen zogenaamde zienswijzen worden ingediend.

Belang van Groen dichtbij
“De CDA-fractie heeft er altijd voor gepleit om met een brede blik naar vergroening en natuur te kijken”, zegt Eline Vedder, onder andere woordvoerder Natuur in haar fractie. “Niet voor niks is het CDA samen met GroenLinks in de Tweede Kamer met de initiatiefnota ‘Groen in de Stad’ gekomen. Mooi om te zien dat Drenthe die bal allang heeft opgepakt en waar Den Haag het nog heeft over de Bossenstrategie, in Drenthe is het al de Bomen & Bossenstrategie. Bomen, of groen in het algemeen, zijn in steden en dorpen ontzettend waardevol voor ons welbevinden. Als we íéts hebben ervaren tijdens de Coronacrisis, dan is het wel het belang van groen dichtbij. Vanuit deze fractie is er dan ook veel waardering voor projecten als Plan Boom en de Boomfeestdag waarbij niet alleen de directe leefomgeving in steden en dorpen wordt vergroend, maar we dit ook nog eens sámen doen. Met elkaar.”

Breed maatschappelijk draagvlak
“Hoe we vorm geven aan Drenthe, en de bossenstrategie wordt daar onderdeel van, is iets wat we met elkaar moeten doen”, zegt Eline Vedder. “Drenthe is immers van ons allemaal. Het zoeken naar win-win situaties, integraliteit en draagvlak bij belanghebbenden in ruimtelijke opgaves is iets waar de CDA-fractie veel waarde aan hecht. Het is dan ook goed om te zien dat er uitvoerig overleg is geweest met een brede maatschappelijke vertegenwoordiging wat geleid heeft tot een unaniem positief advies vanuit de Commissie Landelijk Gebied. Dat is een signaal dat wij heel serieus nemen.” Volgens Eline Vedder gaat nogal wat nieuw bos gerealiseerd worden buiten de huidige natuurgebieden. Dat betekent volgens haar dat niet alleen er behoorlijk wat hectares aan landbouwgrond van bestemming veranderen, maar ook dat andere hectares landbouwgrond bos als buurman gaan krijgen. “Wat gaat de uitstralende werking van deze hectares nieuw bos zijn op deze landbouwgronden? Krijgen we straks buffers om de buffers? Kan de gedeputeerde reflecteren op hoe de provincie dit ziet en mee wil omgaan?” Het gaat om ontwikkelingen in aansluitende gebieden en daar zal volgens gedeputeerde Henk Jumelet zeker aandacht voor moeten zijn.

Voedselbos
In de Drentse Bomen- en Bossenstrategie staan ambities over de ambitie rondom agroforestry ofwel boslandbouw waaronder bijvoorbeeld voedselbos maar nog experimenteel en in ontwikkeling. Volgens Eline Vedder staat óók het fenomeen voedselbos nog in de kinderschoenen en in de praktijk bijzonder moeilijk rendabel te maken zijn. “Daarom hecht de CDA-fractie veel waarde aan de vrijstelling van meldings- en herplantplicht voor agroforestry. Als je wilt dat boeren het aandurven om hiermee te experimenteren dan moet zo’n experiment namelijk ook mogen mislukken zonder dat je je als boer al in die richting totaal hebt vastgeknoopt. Goed dat de provincie ook inziet dat deze vrijstelling een absolute randvoorwaarde is om boeren de ruimte te geven zo’n experiment aan te durven. Kan de gedeputeerde schetsen of deze vrijstelling daarin voldoende garantie biedt en boeren niet vervolgens tegen landelijke of gemeentelijke restricties aanlopen die innovatie in agroforestry tegenhoudt?” Gedeputeerde Henk Jumelet geeft aan dat dit nu nog niet is uitgewerkt maar hier zeker in de toekomst aandacht voor zal zijn.  

Inspanningsverplichting
Eline Vedder ziet een ambitie van de provincie om 1700 ha bos met andere partijen te ontwikkelen buiten de Natuurnetwerk Nederland. Volgens haar wordt dat gezien als een inspanningsverplichting maar dat er nu nog geen ruimtelijk beeld is waar die uitbreiding gerealiseerd zou moeten worden. “Is dat een uitnodiging is aan maatschappelijke partijen om met voorstellen te komen? Kan de gedeputeerde aangeven of er al voorstellen liggen, wat het ingeschatte animo is, en hoe realistisch hij deze ambitie in de gestelde tijdlijn acht? En gezien het feit dat er aan deze ambitie nog geen budget gekoppeld is, kunnen we die dan verwachten als dergelijke voorstellen terugkomen in dit huis?”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.