29 januari 2022

CDA voor bouw appartementen, maar tegen 16 m hoog

Het nieuwe bestemmingsplan Dijkhuizen 28-30 stond op 27 januari op de agenda van de gemeenteraad. Het CDA benadrukte dat zij voor de bouw van appartementen in Ruinerwold is, maar dat het appartementencomplex Blijdenstede te kolossaal en te hoog is. Een andere en lagere vorm van het gebouw zou planologisch veel beter in de omgeving passen. Het CDA stemde daarom tegen het plan.

Met het nieuwe bestemmingsplan wordt de realisatie van een appartementencomplex aan Dijkhuizen 28-30 te Ruinerwold mogelijk gemaakt.  Op het perceel is op dit moment een voormalig bankgebouw met woning aanwezig. De bestaande bestemmingen zijn “centrum” en “groen”. Het appartementencomplex is qua aantallen woningen en afmetingen niet passend binnen deze bestemmingen ‘centrum’ en ‘groen’. Het nieuwe bestemmingsplan maakt het realiseren van het appartementencomplex mogelijk. Bij de ter inzage legging zijn 8 zienswijzen ingediend. Hiervan zijn, na overleg met de initiatiefnemer, twee zienswijzen ingetrokken.

In december 2021 spraken drie inwoners uit Ruinerwold in over het ontwerp Blijdenstede. Kern van de inspraak is de hoogte van het gebouw (16 m) en het relatief kleine aantal parkeerplaatsen. Omwonenden vrezen inkijk en veel schaduw in hun huizen en tuinen en parkeeroverlast.

Naar aanleiding van de insprekers heeft het CDA een onafhankelijk deskundige gevraagd naar zijn visie op het geheel. Zijn mening was dat het gebouw planologisch gezien te hoog en te kolossaal is. Tevens wordt niet voldaan aan de parkeernorm voor nieuwbouw. Hiermee onderschreef hij de visie van de insprekers. Tevens gaf de deskundige aan dat de onderbouwing van de gemeente, waarom het gebouw 16 m hoog mag worden, niet voldoende zal zijn bij een eventuele rechtsgang.

Het CDA heeft gezocht naar oplossingen passend bij de belangen van onze inwoners en het dorpsgezicht. We hoopten daarmee de beslissers in beweging te zetten om terug te gaan naar de tekentafel. En zo een wooncomplex te ontwikkelen waarin onze inwoners zijn meegenomen. Zie ook ons eerdere bericht.

In de raadsvergadering van 27 januari viel de beslissing. Een meerderheid van de raad legde de handtekeningenactie 'Blijdenstede NEE', die met 491 handtekeningen aan de burgemeester was aangeboden, naast zich neer. Zij conformeerden zich aan de zwijgende meerderheid.
Het CDA is nog steeds van mening dat een dergelijk kolossaal en hoog gebouw niet in Ruinerwold thuis hoort. Daarom riep woordvoerder Jeene Keizer de wethouder nogmaals op om terug te gaan naar de tekentafel en een ander en lager gebouw te ontwerpen. 
Helaas heeft de meerderheid van de raad anders beslist. Het CDA wacht de ontwikkelingen af. Want geen oplossing kan betekenen dat het dossier bij de Raad van State belandt. En daar is niemand bij gebaat.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.