Fries CDA lijsttrekker Sander de Rouwe wil dat de dividendmeevaller van netbeheerder Alliander ingezet wordt voor de Friese versterking van de energie infrastructuur. Eerder deze week noemde Alliander topvrouw Ingrid Thijssen het “te dunne” Friese elektriciteitsnet de bottleneck voor bij de grootschalige overgang naar hernieuwbare energie.

Afgelopen jaar werd duidelijk dat op meerdere Friese locaties plannen voor zonne-energie in de problemen dreigen te komen door gebrek aan goed energie infrastructuur. In de gebieden rond de elektriciteitsverdeelstations in Buitenpost, Oosterwolde en Holwerd / Ameland is bleek dit het geval. Hier overstijgt de vraag om duurzaam geproduceerde stroom terug te leveren momenteel de beschikbare capaciteit en moeten de netten en de bijbehorende installaties eerst worden uitgebreid. “Het CDA kiest voor een betaalbare energietransitie met draagvlak, het is dan onacceptabel dat lokale plannen op een “uitverkocht” loket stuiten, aldus Sander de Rouwe.

Het CDA stelt nu voor om de dividend meevaller van Alliander volledig in te zetten voor versnelling en versterking van het Friese elektriciteitsnet. Als grootaandeelhouder van Alliander krijgt de provincie dit jaar ruim 18 miljoen. De provincie rekende eerder op dividendbijdrage van circa 12 miljoen. “Met deze meevaller willen we in gesprek met de Friese energiecoöperaties en initiatiefnemers om op korte termijn hun problemen te inventariseren en op te lossen. De energie is er, nu de aansluiting nog, aldus Sander de Rouwe.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.