Het CDA is blij met het besluit dat de houtovens in Beetsterzwaag en Bitgum voorlopig niet dicht hoeven, maar betreurt het dat het zover heeft moeten komen. Gedeputeerde Staten besloot 10 december dat er niet gehandhaafd wordt tot het voorjaar van 2021. Tot die tijd krijgen de bedrijven de mogelijkheid om een vergunning te regelen. 

Het CDA is blij dat de bedrijven nu door kunnen, maar benadrukt dat het nooit zover had mogen komen. “Zoiets mag niet weer gebeuren”. Statenlid Anne Schelhaas: ”Bedrijven die vóór de uitspraak van de Raad van State legaal waren, mogen niet ineens illegaal worden”. 

Een paar dagen geleden hadden wij onze onvrede geuit over het optreden van de provincie tegen de houtovens in Beetsterzwaag en Bitgum, omdat ze niet beschikken over een vergunning. De provincie zou geen vergunning kunnen afgeven, omdat er geen stikstofruimte beschikbaar is. Het leek erop dat de bedrijven hun activiteiten moesten stopzetten. Dit is dus van de baan, nu de provincie heeft besloten voorlopig niet te handhaven. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.