Samen met de fracties van de PvdA, PvdD, CB, CU en VVD heeft het CDA gisteren een verzoek ingediend bij de voorzitter van de gemeenteraad. De zes partijen zijn bezorgd over de wijze waarop de voorbereidingen voor de begrotingen van 2024 en 2025 nu verlopen. De gemeente Culemborg moet fors bezuinigen en de maatregelen lijken groter dan verwacht. Volgens de oppositie is het daarom nodig dat er snel meer duidelijkheid en openheid komt over de beschikbare financiële informatie. In het verzoek vragen ze de voorzitter van de gemeenteraad op korte termijn een extra raadsvergadering in te plannen. Het CDA diende het verzoek mede in omdat het anders vreest dat er straks geen zorgvuldige integrale afweging meer te maken is. Om een afgewogen besluit te kunnen maken moeten we als raad wel vanuit het college de benodigde informatie ontvangen. En daar gaat het momenteel mis volgens de CDA fractie.

"Om dit najaar weloverwogen keuzes te kunnen maken is het essentieel dat raadsleden tijdig over de juiste informatie kunnen beschikken. We willen er voor zorgen dat we de belangen van de mensen in onze stad goed vertegenwoordigen en dat we verstandige beslissingen nemen," zegt raadslid Marco van Zandwijk namens de indieners van het verzoek. "Als raadsleden vinden wij het daarbij essentieel dat het proces rondom de bezuinigingen transparant en volledig is, zodat we goed kunnen begrijpen wat de gevolgen van onze keuzes zijn. We willen door te voeren bezuinigingen op verantwoorde wijze kunnen overwegen en op een goede wijze kunnen uitleggen aan onze inwoners. Daar krijgen we nu de kans niet toe” aldus van Zandwijk.

Het is niet voor het eerst dat het CDA zich kritisch uitspreekt over de gemeentefinancieen. Vorig jaar werden financiële scenario’s om een integrale afweging te kunnen maken voor gezond financieel beleid op langere termijn ook al gemist. Voor het CDA één van de redenen om in november tegen de begroting voor 2023 te stemmen. Dit voorjaar sprak de CDA fractie zich wederom kritisch uit over de gang van zaken bij de behandeling van de kadernota. Het riep toen al om een bijstelling van ambities en een herbezinning op de kerntaken.

Lees hier of in de Culemborgse Courant het volledige persbericht 
Lees hier nieuwsbericht voorjaar 2023.
Lees hier nieuwsbericht najaar 2022.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.