Het Culemborgse CDA is voorstander van groene energie. Maar niet tegen elke prijs. Het wil zoeken naar passende bijdrage aan lokale duurzaamheidsdoelstellingen. Een kleiner windpark dat op meer draagvlak kan rekenen is voor het CDA dan ook bespreekbaar.

Het CDA Culemborg heeft in de afgelopen jaren duidelijk van zich laten horen. Zeker als het gaat om dossiers als het zwembad, de Vianense Poort en het Windpark. Raadslid Marco van Zandwijk heeft de lokale weerstand als ook de landelijke ontwikkelingen niet willen negeren en nam in de raad het initiatief voor een duidelijke pas op de plaats.

De gemeenteraad heeft partijen opgeroepen om tot een aangepast kleiner plan te komen. Een plan dat recht doet aan de ambities voor groene energie en de zorgen van de inwoners. Op die lijn zit het CDA nog steeds. Het zoekt zo naar een balans die recht doet aan huidige en volgende generaties.

Het CDA is ook opgenomen in de Windwijzer Culemborg

In deze podcast geeft het CDA uitleg op het thema Duurzaamheid en Milieu.
Na 12:40 komt ook het windpark ter sprake.

Update gezien actualiteit in Oekraïne (9 maart 2022)
Zonnepanelen en windmolens op zee voorzien niet in benodigde behoefte blijkt. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft dit bevestigd. Ook duurzame energie op land zal dus nodig zijn om de klimaatafspraken na te komen. De noodzaak om een concrete bijdrage te leveren wordt versterkt door de actualiteit in Oekraïne.

Goed om te weten:
Op een dag als gisteren importeerde de EU 1436 GWh aan Russisch gas.
Dat komt overeen met ruwweg 19.000 forse windmolens (als het waait) of 20 (derde generatie) kerncentrales. 

Lees het nieuwsbericht van 9 maart op de NOS.

  

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.