20 mei 2020

Voor een brede Graafseweg - Delano van Luik

Vandaag valt in de Gelderlander te lezen dat de PvdA gedraaid is en toch de verdere versmalling van de Graafseweg steunt. Het is jammer om te lezen dat daarmee het lot van de Graafweg beslecht lijkt nog voor het debat begonnen is, wat neerkomt op een verdere beknelling van de bereikbaarheid in onze stad. 

De Graafseweg is een belangrijke weg voor Nijmegenaren die bijvoorbeeld in Brabant werken, maar belangrijker nog voor bewoners van Dukenburg om in de Binnenstad te komen. Een beknelling van deze weg zal dan ook resulteren in verdere verkeersopstoppingen die de gemiddelde reistijd binnen onze stad zeker niet verbeteren — zeker niet aangezien de S100 geen goed doorstromend alternatief biedt. De kans is dus heel groot dat er files ontstaan in de Groenestraat, die we net in de gaten houden vanwege de nieuwe Albert Heijn daar. 

Langere wachttijden voor versmallingen resulteren overigens ook in meer geluids- en uitlaatgassenoverlast, wat de leefbaarheid voor bewoners aan de Graafseweg niet bepaald ten goede komt, zoals we zien bij de eerdere versmalling aan de Graafseweg. Ook voor het OV levert het vertraging op, aangezien buslijn 2 (Lindenholt) en 331 (Weezenhof) zonder vertraging al vastlopen op de Graafseweg. Wanneer er een rijbaan beide kanten op verdwijnt, wordt de Binnenstad een stuk minder bereikbaar voor mensen in Lindenholt of de Weezenhof, waardoor overigens ook nòg meer mensen de auto zullen pakken. 

Het CDA blijft de Graafseweg zien in het grotere geheel van de bereikbaarheid in onze stad. Het CDA zal daarom ook altijd voorstander zijn van een brede Graafseweg zolang er geen goed alternatief voor handen is voor de Nijmeegse automobilist. Wij pleiten dan ook voor de variant waarbij de linkerrijstrook wel versmald wordt om zo de verkeersveiligheid te verbeteren en meer groenvoorziening te realiseren. 

Delano van Luik, fractievolger CDA Nijmegen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.