Visie en uitvoeringsplan recreatie en toerisme

In de raadsvergadering van 13 oktober staat de Visie en het uitvoeringsplan recreatie en toerisme als hamerstuk op de agenda.

Er is een uitgebreide discussie geweest in het raadsoverleg van 29 september 2021 en hieronder leest u de vragen die wij hebben gesteld

Lees hier de stukken onder agendapunt B.07 >>>

 

“……Ambitie:

De sector ontwikkelt zich komende jaren op een manier die past bij de gemeente en haar inwoners. Zo draagt toerisme en recreatie bij aan de leefbaarheid en brede welvaart in ons gebied…..”Dit is een breed begrip genoemd in de visie, maar we willen ernaar toe werken dat het toerisme een belangrijke pijler gaat worden voor onze economie. Het vormt een vliegwiel voor vele andere sectoren en is ook voor de leefbaarheid in onze dorpen erg belangrijk.

De visie is duidelijk over waar we naar toe willen. Wij als gemeente hebben onze rol maar ook de ondernemers hebben een belangrijke rol.

En dan niet te vergeten onze eigen inwoners; de ambassadeurs van ons gebied. Die trots mag wel wat meer uitgesproken worden, de inwoners moeten worden meegenomen in “het verhaal van Het Hogeland”.

Ook moeten we onze scope verbreden, samenwerken met de omliggende gemeenten en Groningen als provincie. Kijken naar het grotere geheel.

We hebben aan het college de volgende vragen;

1.”…..De toeristisch-recreatieve sector is van groot belang voor de Hogelandster economie.Toeristische bestedingen leiden tot werkgelegenheid. De sector draagt voor 6,6 % bij aan de totale werkgelegenheid in Het Hogeland….”

  • Is er zicht op hoeveel groeipotentie er in kan zitten, m.a.w. hoever kan dit percentage van 6,6% nog omhoog?

2. “…..Het is van belang dat de gemeente voldoende tijd en middelen inzet om de sector te verbinden, regionale acties op lokaal niveau uit te rollen en bijvoorbeeld lokale initiatieven aan te laten sluiten bij regionale initiatieven. Dit alles vraagt om voldoende capaciteit en budget….”    Maar alles staat of valt door de inzet van de ondernemers zelf.

  • In hoeverre ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de ondernemers? Zijn zij bereid om buiten hun eigen “hokje” te denken en ziet men het belang van samenwerken?

3. Hoe realistisch is de genoemde ambitie in de visie?

  • Hoe gaan we de doelen meetbaar maken? En hoe lang mogen we over bepaalde ambities doen. Waar liggen de prioriteiten?

4. Eén toeristische organisatie voor en door ondernemers. Inmiddels werkt Stichting Promotie Waddenland voor de hele gemeente Het Hogeland.

  • We hebben onlangs een presentatie gezien van Waddenland maar hoe staat het met de samenwerking met VVV Bedum?
  • Welke stappen worden gezet om de naamsbekendheid van Waddenland te vergroten?

 

Harma Dost

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.