Beste kiezer,

U mag de komende dagen gebruik maken van uw stemrecht. Dat is een enorm voorrecht en ik hoop dat u daar gebruik van maakt.

De afgelopen weken heb ik volop campagne gevoerd om straks in de Tweede Kamer te kunnen knokken voor een effectief klimaatbeleid. Ik heb geprobeerd een campagne op de inhoud te voeren. Ik schreef over het belang van coöperatie in plaats van polarisatie, pleitte voor een moonshot-programma voor innovatieve klimaattechnologieën en betoogde dat een goede ruimtelijke inpassing van duurzame energie in het landschap ook rentmeesterschap is. Ik deed voorstellen hoe we de gebouwde omgeving slimmer kunnen verduurzamen en waarom een Europese aanpak van het klimaatbeleid zo belangrijk is. Ook pleitte ik voor Rotterdam als waterstofhub van Europa. En ik legde mijn geloofsbrieven op tafel: waarom ik kies voor een politiek van verantwoordelijkheid.

Met mijn visie mocht ik aanschuiven bij verschillende klimaatdebatten. Zoals bij de VNPI & VNCI, het klimaatdebat in De Balie, het klimaatdebat bij de Jonge Klimaatbeweging. Ik was twee keer te gast in het radioprogramma De Nieuws BV en mocht ik mijn visie toelichten in de podcast Coolsingelpraat en de Ecosofie Podcast. Bij BNR Zakendoen en RTL Z mocht ik onze klimaatplannen toelichten en natuurlijk schoof ik aan bij Studio Energie.

Verschillende werkbezoeken legde ik af. In de glastuinbouw, bij mensen thuis, een energietour in Zeeland. En met een flink aantal CDA-afdelingen in het land organiseerden we een thema-avond over duurzaamheid. Deze bezoeken en bijeenkomsten gaven me veel energie.

En nu bent u, de kiezer, aan zet.

Waarom vraag ik u om een stem op mij te overwegen?

 1. Klimaatverandering is een van de grootste maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Dat vraagt om een ambitieuze en tegelijkertijd goed doordachte klimaatpolitiek. Klimaatbeleid dat echt werkt. En voor iedereen werkt.
 2. Het is belangrijk dat er meer beta's in de Tweede Kamer komen. Juist als het gaat om klimaatbeleid en energietransitie is verstand van zaken cruciaal.

Concreet? Wat wil ik bereiken?

 • Het verduurzamen van woningen moet effectiever: een stapsgewijze aanpak met isolatie, hybride gasketels en op termijn duurzaam gas moet veel meer aandacht krijgen.
 • De industrie moet fors verduurzamen, maar dat moeten we wel slim doen: niet door nog hogere heffingen, maar door bindende maatwerkafspraken per bedrijf te maken.
 • In elke provincie moet een icoonproject komen die de energietransitie echt een stap verder brengt. Denk aan waterstof, CO2-opslag, een regionaal warmtenet of een batterijfabriek.
 • We moeten meer aandacht geven aan missiegericht onderzoek en innovatie. We moeten werken aan de doorbraaktechnologieën die op langere termijn ook nodig zijn. Zoals het permanent onttrekken van CO2 uit de atmosfeer.

U mag van mij verwachten dat ik mijn werk als Kamerlid heel serieus neem. Dat is mijn belofte. Ik wil werken aan echte oplossingen en wegblijven van hyperige politiek. Dus verwacht van mij geen geen moties voor de bühne of Kamervragen om slechts te 'scoren'. Ik kies voor gedegenheid. Hard werken. In gesprek blijven met kiezers. Kennis van zaken.

Spreekt u dat aan?

De keuze is aan u.

Een hartelijke groet,

Henri Bontenbal #17

Wist je dat Henri...

 • Meer dan 30 podcasts (‘Bontenbal en de Boer’) heeft gemaakt samen met energie-onderzoeker Remco de Boer, waarin ze het energienieuws van de week doornemen
 • Regelmatig columns en opiniestukken schrijft voor verschillende media
 • In maart 2020 samen musiceerde met zowel Marjan Minnesma van Urgenda als Marjan van Loon van Shell
 • Actief is op social media en graag met iedereen in gesprek gaat over effectief klimaatbeleid

Henri’s paspoort

 • Henri werd in 1982 geboren in Rotterdam-Zuid in een gezin van acht kinderen. 
 • Na de middelbare school studeerde hij natuurkunde aan de Universiteit van Leiden.
 • Sinds 2007 werkt hij in de energiesector, op dit moment als strateeg bij Stedin Groep.
 • Hij is getrouwd en is vader van twee jongens, van 7 en 10.
 • Henri woont nog steeds in Rotterdam (‘op Zuid’) en kent alle mooie en ongemakkelijke kanten van de stad.
 • In zijn vrije tijd maakt hij graag muziek (piano & saxofoon) en leest graag.

Nieuws

Blijf op de hoogte van Henri Bontenbal

Volg Henri Bontenbal!

* Verplicht veld

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.