1. Bent u bekend met de oproep van provincies en gemeenten aangaande het realiseren van passende juridische kaders voor gebouwgebonden financierings- en ontzorgingsinstrumenten?
  2. Deelt u de mening van de provincies en gemeenten dat gebouwgebonden financierings- en ontzorgingsinstrumenten van groot belang zijn voor het grootschalig verduurzamen van woningen?
  3. Klopt het dat het ontbreken van passende juridische kaders het gebruik van gebouwgebonden financierings- en ontzorgingsinstrumenten in de weg zit? Bent u van plan deze knelpunten op te lossen?
  4. Kunt u een inhoudelijke reactie geven op deze oproep van provincies en gemeenten en aangeven welke aanbevelingen u opvolging gaat geven?
  5. Kunt u nader ingaan op de GVR (de Gemeentelijke Verduurzamingsregeling) van gemeente Wijk bij Duurstede (2), wat de knelpunten en kansen van deze regeling zijn en op welke manier deze regeling breed inzetbaar kan worden gemaakt?
  6. Kunt u nader ingaan op de Gebouwgebonden Verduurzamingsdienst van gemeente Amersfoort, wat de knelpunten en kansen van deze regeling zijn en op welke manier deze regeling breed inzetbaar kan worden gemaakt?

(1) Provincie Utrecht, 21 juni 2022, via: https://www.provincie-utrecht.nl/actueel/nieuws/gezamenlijke-oproep-rijk-geef-meer-handvatten-om-woningen-te-verduurzamen.

(2) De Woonpas, via: https://www.dewoonpas.nl/de-gvr.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.