19 november 2016

Gemiddeld geen belastingverhoging in 2017 voor HHNK!

Op 16 november j.l. vergaderde het Algemeen Bestuur van Hollands Noorderkwartier weer. De vergadering ging met name over de Begroting van 2017. Het College had - met CDA'er Jan Kramer als portefeuillehouder Financiën voorop - een Begroting voorgesteld zonder verhoging van de belastingopbrengst. De CDA-fractie heeft hier zijn blijdschap over uitgesproken. Geen belastingverhoging was namelijk een belangrijk punt in het CDA-verkiezingsprogramma. 

Dat de aanslag voor de meeste huishoudens met zo'n 2 procent daalt, wordt voornamelijk veroorzaakt door een daling van de kosten van de rioolwaterzuivering, o.a. door betere samenwerking met PWN en de gemeenten. 

Niet alles kan echter goedkoper worden. Door veranderingen in ons klimaat stijgen de kosten voor ons watersysteembeheer. Aangezien agrarische bedrijven een groter aandeel in deze kosten betalen dan huishoudens, stijgt voor hen de belastingaanslag licht. De CDA-fractie heeft uitgesproken dit te betreuren, maar moet accepteren dat dit niet anders kan binnen de huidige regelgeving.

 

De CDA-fractie heeft vervolgens zijn tevredenheid uitgesproken over een aantal belangrijke zaken in de begroting, zoals: extra geld voor het voorkomen van wateroverlast (de situatie in Heemskerk/Beverwijk van 2 jaar geleden indachtig!), voor schoner water (verwijderen medicijnresten etc.) en voor waterbewustzijn (denk aan de invloed van de TV-serie "Als de dijken breken").

 

Eigenlijk had het CDA maar 1 kritiekpunt: de geringe ambitie op het gebied van internationale samenwerking: er zijn zoveel plaatsen in de wereld waar men problemen heeft met waterverontreiniging of met overstromingen. Met al onze kennis op het gebied van water, zouden we daar meer kunnen helpen. Na vragen van het CDA heeft de Dijkgraaf beloofd daar extra aandacht aan te zullen besteden.

 

De CDA-fractie heeft vervolgens van harte voor de begroting gestemd.

 

Een bijzonder moment in de vergadering was nog de beëdiging van CDA'er Otto Smit (69, uit Wieringerwerf) tot officieel steunfractielid. Als zodanig neemt hij de plaats in van fractievoorzitter Frits Brouwer in de Adviescommissie Water & Wegen, omdat Frits in de vorige vergadering was gekozen tot technisch voorzitter van deze Adviescommissie. Op de foto's wordt Otto gefeliciteerd door Dijkgraaf Kohsiek en door fractievoorzitter Frits Brouwer.   

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.