05 juni 2018

Grote tevredenheid over HHNK-Jaarverslag 2017 in mei-vergadering!

Misschien dacht u: “Waar blijven de nieuwsberichten van CDA-HHNK nou?”. Inderdaad dateert het laatste nieuwsbericht op de CDA-HHNK-website over een vergadering van het Algemeen Bestuur al van februari. Maar in maart en april waren er alleen thema-vergaderingen, die geen verslag behoefden… Nu in mei is er weer echt vergaderd, met als belangrijkste agendapunt: het Jaarverslag 2017! Dit betreft de verantwoording over de besteding van zo’n 250 miljoen euro belastinggeld. De CDA-fractie toonde zich in de vergadering zeer tevreden over alle resultaten die in 2017 zijn behaald, zoals het besluit rond de waterkering bij het NIOZ op Texel, de uitgebreide internationale kennisuitwisseling, de ambtelijke overeenstemming over de wegenoverdracht naar de gemeente Alkmaar en de besluiten over het nieuwe Klimaat&Energie-programma. Eigenlijk was het CDA maar over 1 ding wat ongerust: dat het extra budget van het Rijk voor de versterking van de Markermeerdijken bij Uitdam nog niet geregeld is; dat is toch een risico van 10 miljoen euro… 

CDA-portefeuillehouder Financiën Jan Kramer ontving ook van andere partijen veel complimenten voor de beheerste begrotingsrealisatie in 2017 en het goedkeurende accountantsrapport. Al met al hebben we dus zeer positief teruggekeken op al het HHNK-werk in 2017!

Als illustratie van het feit dat HHNK heel zorgvuldig met z’n geld omgaat, wijzen we ook op de tamelijk recente beantwoording van de Kamervragen van de VVD door minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat over de ontwikkeling van de waterschapslasten. Zie: www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/03/13/beantwoording-kamervragen-van-het-lid-lodders-vvd-over-de-waterschapslasten

Hieruit blijkt dat HHNK één van de maar 2 waterschappen (van in totaal 21 waterschappen) is, waar de laatste 2 jaren de waterschapslasten steeds zijn gedaald! Deze informatie is gebaseerd op met name de situatie van een meerpersoonshuishouden, wonend in een eigen woning met een WOZ-waarde van € 200.000.

Vergelijk bijv. de 3 grote kustwaterschappen:

                                                           Stijging t.o.v. 2017  en  2016  in procenten

Hollands Noorderkwartier                                       -1,4          -0,8

Rijnland                                                                    0,8           4,6

Delfland                                                                    0,1            0,7

Dit is toch goed nieuws voor onze HHNK-belastingbetalers…!

Ander agendapunt was de zgn. Perspectief-nota, een doorkijk t.a.v. de werkzaamheden, uitgaven en belastingopbrengsten in de komende 5 jaar. Dit is een nieuwe vorm voor wat in eerdere jaren het Meerjarenplan heette. Veel aandacht in deze Nota was er natuurlijk voor de grote thema’s zoals bodemdaling, klimaatverandering en duurzaamheid, die allemaal extra inzet van een waterschap vragen. Wat dit financieel betekent voor HHNK lijkt voor het jaar 2019 wel duidelijk: we moeten – helaas! - rekenen met een verwachte gemiddelde belastingverhoging van bijna 1%. Wat de veranderende inzet betekent voor de omvang en kwaliteit van het personeel wordt op verzoek van o.a. het CDA in de aanloop naar de behandeling van de begroting 2019 in november nog uitgezocht.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.