Die vraag krijg ik steeds vaker uit mijn omgeving. En het antwoord is tweeledig. Enerzijds nee, niet om mij. En ja, het is af en toe een bijzondere gewaarwording wat je allemaal tegenkomt en meemaak als Kamerlid zoals: 

  • ineens speel je mee in een deepfake pornofilm;
  • de bakken met haat op X en in je mailbox;
  • het wantrouwen waarmee je benadert wordt;
  • hoe we in de Kamer soms met elkaar omgaan en hoe de buitenwereld hier terecht zijn wenkbrauwen bij ophaalt. 

 Aan de andere kant is het antwoord ja.

  • over hardvochtige effecten van (stapeling) van regelgeving en de uitvoering hiervan.  Dit in combinatie met vooroordelen die we soms hebben over mensen;
  • de complexiteit van een aantal belangrijke “stelsels” zoals Sociale Zekerheid, Belastingen en Toeslagen en hoe ingewikkeld het is deze te vereenvoudigen terwijl problemen waar mensen tegenaan lopen door blijven gaan. 
  • dat we uren en uren discussiëren over de “menselijke maat” en hoe we die uit het oog zijn verloren. We zijn iets kwijt waarvan we niet precies weten hoe het er ook alweer uitziet. En de oplossing is dan vaak praten met inwoners in plaats van luisteren naar. 

Hier maak ik me in ieder geval grote zorgen over.

Deze week kwam bijvoorbeeld naar buiten dat het systeem van beoordeling van werkelijke schade voor Toeslagenouders op de schop gaat, en werd er gezegd, alle dossiers moeten opnieuw beoordeeld worden. Dat dit systeem niet werkt, dat deel ik heel erg. Maar om ouders dit te laten lezen in de krant en als overheid niet komen met een fatsoenlijke reactie zodat mensen weten waar ze aan toe zijn … ik begrijp dat niet. Gedupeerde ouders weer een portie onzekerheid geven staat voor mij heel ver af van de menselijke maat! 

Het is Pasen. Pasen is opnieuw beginnen. Veel gaat er mis maar niks staat ons in de weg om opnieuw te beginnen. 
Opnieuw kijken naar de bedoeling van waarom we onze systemen bedacht hebben. En de positieve intenties erachter.  En vast blijven houden aan die bedoeling. Met vallen en weer opstaan. En #loesje voegt er nog aan toe “en tussendoor leer je ook nog koprollen”.

Fijne Pasen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.