De rode draad van deze week: De staat van de uitvoering. Simpel gezegd, hoe goed zijn we als overheid in staat, nadat we iets besloten hebben, om het ook uit te voeren? 
En het antwoord is, niet best.

Bij ongeveer alle uitvoeringsinstanties zien we eenzelfde beeld en er zijn redenen voor ernstige zorgen over de toekomstbestendigheid van de dienstverlening. En dat heeft vooral te maken met de toegenomen complexiteit; in wet- en regelgeving, in processen en in de stapeling van beleid. De onderzoekers doen dan ook een aantal dringende oproepen om de complexiteit voor burgers en ondernemers te verminderen.

En laten we maar gewoon eerlijk zijn, hier ligt ook discipline van ons als Kamerleden. We weten dat het simpeler moet en dat de overheid eigenlijk tijd zou moeten krijgen om zaken op orde te krijgen voordat we weer grote veranderingen aan kunnen. Maar toch blijven we roepen om meer. Meer uitzonderingen en meer regels. 

En niet alleen onze uitvoering staat daardoor onder druk. Ook onze samenleving. Want je weg vinden door het woud van regels is voor steeds meer mensen ingewikkeld. De digitalisering gaat voor veel mensen te snel. 

Het is tijd to slow down. Niet omdat bepaalde vraagstukken niet urgent zijn, maar als je ze toch niet uitgevoerd krijgt dan overbeloven we en stellen we hoe dan ook teleur. 

En nee, nu even niet is geen populaire boodschap. En helaas draait het daar ook om in de politiek. Applaus van de achterban. Applaus voor iets wat we niet waar kunnen maken. 

Vrijdag op bezoek in Rotterdam met onder andere @wijkagent_boulevard_zuid @nprz010 @rvkorotterdam Hilde Palland en Henri Bontenbal. 
Samen werken ze daar keihard aan betere woningen, het bij elkaar brengen van onderwijs en zorg en kinderen helpen uit de problemen te blijven. Want als de armoede groot is, is de verleiding ook groot om keuzes te maken die je uiteindelijk verder in de problemen brengen. Een plan voor 20 jaar en dus een plan van de lange adem! 
Het was weer een voorrecht deze mensen uit de praktijk te spreken. En meteen ook weer heftig om deze verhalen te horen. Deze verhalen zijn geen uitzonderingen. Ook dit is Nederland!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.