CDA | Eerste Kamerfractie stemt tegen LVVN-begroting

04 maart 2025 1 minuten lezen

Eer­ste Kamer­frac­tie stemt tegen LVVN-begro­ting

De CDA-fractie in de Eerste Kamer heeft tegen de begroting Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur gestemd, omdat zij de voorgestelde begroting onuitvoerbaar acht. Senator Theo Rietkerk gaf namens de fractie een stemverklaring.

De doelen genoemd in de begroting 2025 zijn naar ons idee niet uitvoerbaar.

Theo Rietkerk
Senator

De CDA-fractie heeft tegen de begroting gestemd, omdat zij de voorgestelde begroting onuitvoerbaar acht.

Lees de stemverklaring van Theo Rietkerk

“In de begroting Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur houdt de het kabinet vast aan de doelen op het gebied van landbouwversterking, stikstofreductie, natuur en leefbaarheid in de regio’s, zoals het legaliseren van de PAS-melders.

Voor 2025 en verdere jaren hadden de regio’s plannen gemaakt. Er was budget van zo’n 2,5 miljard euro in 2025 om de doelen in 2025 te halen. Het kabinet heeft hier een streep door gezet.

Voor doelrealisatie en uitvoerbaarheid heeft de minister aangegeven zich niet sterk te maken om extra miljarden in 2025 beschikbaar te krijgen voor landbouwversterking, stikstofreductie, natuurherstel en leefbaarheid in de regio’s. Hierdoor zijn de doelen genoemd in de begroting 2025 naar ons idee niet uitvoerbaar.

Alles afwegende zal de CDA-fractie tegen de LVVN-begroting 2025 stemmen.”

Dat het CDA in de senaat tegen een begrotingsvoorstel stemt, is uitzonderlijk. Waar de Eerste Kamer belast is met de toetsing van wetsvoorstellen op uitvoerbaarheid, rechtmatigheid en handhaafbaarheid. Bij begrotingsvoorstellen heeft de fractie daarop in het verleden zelden bezwaren gehad.

De CDA-senatoren achten deze LVVN-begroting echter duidelijk onuitvoerbaar. Nu de begroting is aangenomen, blijft de fractie grote zorgen houden over de uitvoering van de doelen op het gebied van landbouwversterking, stikstofreductie, natuurherstel en leefbaarheid in de regio’s.

Het CDA blijft zich echter onverminderd inzetten voor het behalen van deze doelen. Zo heeft de senaat recent een motie van senator Greet Prins aangenomen om vijf miljard euro uit het klimaatfonds beschikbaar te maken voor de landbouw. Hoewel minister van Klimaat en Groene Groei Hermans (VVD) in een Kamerbrief heeft aangegeven deze motie naast zich neer te leggen, heeft Tweede Kamerlid Eline Vedder een initiatiefwetsvoorstel in voorbereiding om de landbouwsector alsnog toegang te geven tot het Klimaatfonds.

Senator Rietkerk heeft het standpunt van het CDA uiteengezet tijdens zijn bijdrage in het debat van 18 februari jongstleden.

Lees
ver­der