
19 januari 2024
We willen grip op migratie omdat de huidige instroom de samenleving overvraagt, maar ook omdat we voor echte vluchtelingen het draagvlak voor de opvang willen behouden. De instroom van migranten gaat omlaag, zodat onze voorzieningen het aankunnen. Tegelijkertijd kunnen nieuwkomers rekenen op onze steun in een ambitieuzer integratiebeleid. Goed taalonderwijs wordt meteen gecombineerd met werk.
Onze standpunten.
In de toekomst komen asielmigranten alleen op uitnodiging naar de EU (het zogeheten Canadees model). Tot dan is een Europese buitengrensprocedure nodig zodat asielzoekers met een ‘kansrijke’ asielaanvraag snel vanuit solidariteit herplaatst worden en asielzoekers met een afgewezen aanvraag direct terugkeren.
Samen met andere Europese landen zorgen we er actief voor dat de opvanglocaties in de regio echte asielsteden zijn waar vluchtelingen zich met goed onderwijs en economische activiteiten kunnen voorbereiden op een nieuwe fase in hun leven, inclusief hulp om terugkeer naar het geboorteland mogelijk te maken.
Recht doen aan mensen betekent ook sneller duidelijkheid bieden. We investeren daarom in de uitvoeringskracht van het COA en het IND. Procedures moeten korter worden en bezwaarprocedures beperkt waarbij het van belang is dat er een effectiever terugstuurbeleid komt.
Nederland is geen ongecontroleerd economisch immigratieland. Arbeidsmigratie legt de grootste druk in aantallen op onze samenleving. We willen een veel gerichter beleid op het gebied van arbeidsmigratie met meer oog voor brede welvaart, waarbij we per sector kijken wat nodig is en draagkracht centraal staat.
We voeren de aanbevelingen van het rapport ‘Geen tweederangsburgers’ uit om misstanden rond laagbetaalde arbeidsmigranten tegen te gaan. Zo moet een verhuurdersvergunning worden ingevoerd, krijgen uitzendbureaus een meldplicht bij ongelukken en moeten werkgevers de arbeidsmigranten verplicht registreren.
Op Europees niveau steunen we Afrika om de economische en sociale kansen op het eigen continent te vergroten. De oorzaken van migratie worden aangepakt door proactief te bemiddelen bij conflicten en door het ondersteunen van fragiele landen.
Asielprocedure wordt minstens zo streng en rechtvaardig als die van onze buurlanden. We kiezen voor een twee-status-stelsel waarin we het internationaal vastgelegde onderscheid maken tussen permanente vluchtelingen en mensen die tijdelijk bescherming zoeken. In lijn met het EU-recht worden asielvergunningen tijdelijk.
Wij zijn voorstander van kleinschalige opvang, want integratie gaat sneller in hechte verbinding met de lokale samenleving. Gemeenten tonen solidariteit met Ter Apel en dragen allemaal naar vermogen bij aan asielopvang en de huisvesting van statushouders. Daarvoor is de spreidingswet noodzakelijk.
In Nederland zijn de westerse waarden als vrijheid, respect en tolerantie voor anderen het uitgangspunt. Goed taal- en cultuuronderwijs wordt vanaf het begin gecombineerd met werk. Kansrijke asielzoekers krijgen na drie maanden toegang tot de arbeidsmarkt, zodat iedereen zo snel mogelijk meedoet in de samenleving.
19 januari 2024
16 januari 2024