CDA | Realistisch klimaatbeleid

Rea­lis­tisch
kli­maat­be­leid

Het CDA zet in op ambitieus en realistisch klimaatbeleid. We zetten alles op alles om de aarde fatsoenlijk door te geven aan onze kinderen. We hebben oog voor het effect dat klimaatmaatregelen vandaag hebben. Klimaatbeleid is zinloos als bedrijven over de grens CO2 gaan uitstoten. De overheid, samenleving en bedrijven hebben samen de sleutels voor de oplossing van het klimaatvraagstuk in handen.

Onze standpunten.

Zon op dak, wind op zee

Zonnepanelen zien we het liefst op daken en met dubbel ruimtegebruik, zoals boven een parkeerplaats. Bij windmolens op land moet overlast worden beperkt, is burgerparticipatie vereist en moet het binnen het landschap passen. We zien daarom liever windmolens op zee, natuurversterkend en met oog voor de visserij.

Woningen verduurzamen

Alle corporatiewoningen moeten voor 2030 zijn verduurzaamd en gemeenten krijgen een rol bij de verduurzaming van particuliere woningen. We geven voorrang aan kwetsbare wijken, zodat die inwoners eerder voordeel hebben van een lagere energierekening. Met coöperatieve initiatieven kunnen buurtgenoten samen aan de slag.

Energiecoöperaties

Vanuit onze visie op een sterke samenleving zien we een belangrijke rol voor energiecoöperaties, niet alleen voor de opwekking van energie maar bijvoorbeeld ook voor een gezamenlijke buurtbatterij.

Innovatie en onderzoek

We investeren meer in onderzoek en innovatie voor groene technologie, ook door bedrijven, om ons verdienvermogen veilig te stellen. We zorgen ervoor dat investeringen in energie-innovatie ook in regio’s landen. Nederland heeft top-onderzoeksinstellingen die we beter in stelling kunnen brengen om innovatie aan te jagen.

Circulaire economie

Een circulaire economie (hergebruik) voor bijvoorbeeld metaal is nodig om concurrerend te blijven en voor de leveringszekerheid van grondstoffen. Met de industrie van de toekomst produceren we in Nederland onder meer groene brandstoffen, groen staal en circulaire kunststoffen.

Schone luchtvaart

De vervuiler betaalt ook in de luchtvaart. Privéjets en passagiers die Schiphol alleen gebruiken als overstap, gaan ook vliegbelasting betalen. Andere belastingen regelen we Europees, te beginnen bij het heffen van accijns op kerosine. De economische waarde van de luchtvaart moet in harmonie komen met mens en milieu.

Schone scheepvaart

We zetten in op vervoer over water. Het is nodig dat er meer goed te bereiken afmeerplekken komen. We houden aandacht voor de kwaliteit van goed bevaarbare havens en kanalen, ook bij wisselende waterstanden. We stimuleren gebruik van duurzame brandstoffen en dragen daarmee bij aan verduurzaming van de scheepvaart.

Kernenergie

We hebben ook kernenergie nodig. We gaan door met de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Aanvullend gaan we aan de slag met kleine, modulaire kernreactoren. Bij de bouw van nieuwe kerncentrales zorgen we ervoor dat de lokale gemeenschap kan meeprofiteren. We maken geld vrij voor het sneller neutraliseren van nucleair afval.

Meer lezen?

Nog vragen?

Henri beantwoordt ze graag

Benieuwd naar onze standpunten op andere thema's?

Gere­la­teerd
nieuws

Publi­ca­ties over
Rea­lis­tisch kli­maat­be­leid