10 februari 2019

De wethouder over ... Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen. Het is zo cliché maar o zo waar!

Voor mij stonden de afgelopen maanden in het teken van voorkomen, vroeg-signalering en preventie. Op allerlei terreinen als jeugdzorg, welzijn, gezondheid en schuldenproblematiek blijkt elke keer weer dat waar het kan voorkomen beter is dan genezen. 

Toch zijn het ook moeilijke begrippen want hoe doe je dat voorkomen en vroeg signaleren? En wanneer is daarvan dan het resultaat zichtbaar? Met welk resultaat ben je tevreden? En wat hebben we er voor over met elkaar? Allemaal vragen waar we de komende tijd een antwoord op moeten gaan vinden. 

Gelukkig zijn er ook heel concrete, snelle en duidelijke acties die meteen een zichtbaar effect hebben op de gezondheid en waar iedereen aan mee kan doen. Graag breng ik een van deze acties onder jullie aandacht de actie ‘ 30 dagen gezonder’ van de GGD Gooi en Vechtstreek. 

‘Over wat gezond is, kunnen we heel lang praten. Maar over wat voor jou gezonder is, hoef je vast niet lang na te denken’ (30dagengezonder.nl)

Zelf heb ik er voor gekozen om 30 dagen lang 10.000 stappen te zetten. Onderzoek heeft uitgewezen dat een mens ongeveer 6.000 stappen per dag zet. Het halen van de 10.000 stappen is dus een goede uitdaging! 

Doen jullie ook mee? Bedenk je uitdaging en geeft je op via www.30dagengezonder.nl

Het zou leuk zijn als je mij ook een mailtje stuurt (r.vanrijn@wijdemeren.nl) als je mee doet dan zal ik je in maart af en toe een mailtje sturen om je te motiveren. Leuk toch? 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.