Toilet paper on pink background
25 februari 2022

CDA en ChristenUnie willen meer openbare toiletten in Zwolle

Het CDA en de ChristenUnie stellen opnieuw het gebrek van openbare toiletten in Zwolle aan de kaak. In 2019 dienden de partijen een motie in waarin zij vroegen om de beschikbaarheid van openbare toiletten in de publieke ruimte te bevorderen. Maar de beloofde update van de motie is tot nu toe uitgebleven. Omdat de fracties nog steeds signalen krijgen dat er nog te weinig toiletten beschikbaar zijn, stellen zij schriftelijke vragen over de voortgang van de motie.

“We wachten al sinds oktober 2019 op een update van de eerder ingediende motie. Het wordt nu echt tijd om het tekort aan openbare toiletten aan te pakken. Want we moeten voorkomen dat mensen de deur niet meer uit durven te gaan vanwege de angst dat er geen openbaar toilet beschikbaar is”, aldus CDA-kandidaat Laura van de Giessen, die zelf de ziekte van Crohn heeft en daardoor weet hoe belangrijk het is om voldoende openbare toiletten in de stad te hebben. 

“Mensen verkennen onze mooie stad als toerist, en ook Zwollenaren zitten natuurlijk niet de hele dag thuis. Vooral toiletten in de binnenstad zijn zeer gewenst”, aldus David Hakvoort, kandidaat-raadslid voor de ChristenUnie. “Daarnaast is mijn wens dat iedereen die sterker afhankelijk is van een toilet, zich niet beperkt voelt om te doen wat andere mensen ook doen. Daarom moeten ook buiten de binnenstad openbare toiletten beschikbaar zijn. In Zwolle moet je de pot op kunnen!”, stelt Hakvoort, die leeft met een lichamelijke beperking.

De fracties stellen het college de vraag waarom de beloofde update is uitgebleven. Daarnaast vragen de partijen om oplossingen om het probleem van te weinig beschikbare openbare toiletten in de publieke ruimte aan te pakken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.