12 december 2023

CDA: Realisatie evenementenlocatie duurt te lang en vraagt wethouder om duidelijk tijdplan.

Vandaag is het 11 December 2023. Dat betekent, met een kleine marge, dat het nu bijna 10 jaar bekend is dat de IJsselhallen gesloopt gaan worden op 1 Januari 2024. Een lange tijd zou je zeggen om te zorgen dat na 2024 in Zwolle ook nog een plek zou zijn voor grootschalige evenementen. Helaas, zoals blijkt, is dit niet het geval en kijken we tegen een aanzienlijke periode aan waar in deze hoofdstad geen grootschalige evenementenlocatie aanwezig zal zijn. Ondanks dat wij nu achter het besluit staan die genomen is door het college, betreuren wij dit ten zeerste.

Vandaag reflecteer ik namens het CDA op de ontwikkelingen inzake de evenementenlocatie aan de Voorsterpoort Oost. Hierbij wil ik even terugkijken in de tijd, maar nu ook vooral vooruitkijken. Want zo snel mogelijk nu vooruit met een solide aanpak zonder verdere vertragingen, dat is wat er nu nodig is.

Zoals ik net al even aangaf is het bijna 10 jaar bekend dat de IJsselhallen gesloopt zou gaan worden op 1 Januari 2024. Het CDA vraagt zich af wat er in deze 10 jaar gebeurd is, of wellicht juist niet gebeurd is dat we nu in deze situatie zijn beland waarin we voor een lange tijd geen evenementenlocatie zullen hebben. Waarom is de gemeente zo laat begonnen met het voorbereiden van deze nieuwe locatie? Het was immers al bijna 10 jaar bekend dat 2024 een definitieve datum zou zijn.

Als we verder reflecteren naar het gelopen proces zien we dat de gemeente zich vooral opstelt als beoordelende partner, maar niet zozeer als samenwerkende partner aan de voorkant. Tot op zekere hoogte kan mijn fractie dit begrijpen, maar wij zien hier wel gemiste kansen. Een beetje ondernemerschap zou voor de gemeente hier op zijn plaats zijn. Helemaal als het gaat om grote, nieuwe projecten waar we nog niet mee bekend zijn. Zorgen dat je een volwaardige gesprekspartner bent aan de voorkant en samen proberen de eindstreep te halen. Zo kunnen problemen vooraf al wellicht opgelost worden. Nu wordt er tot het laatste moment gewacht om daarna te concluderen dat het project van de baan is. Een betere gesprekspartner zijn aan de voorkant had al een hoop kunnen oplossen. Wij zien dan ook graag dat dit bij een eventueel vervolg op een betere manier wordt aangepakt.

Als we het dan hebben over de rol die de gemeente aanneemt aan de voorkant, dan hebben we het ook over de expertise die we in huis hebben om een project van dit formaat in goede banen te leiden. Niet afwachten, maar vooraf begeleiden. Daarom hebben wij ook samen met de VVD de motie ingediend over het inwinnen van externe expertise om juist de situatie te vermijden waarin we nu zitten.

Hoe nu verder? Dat is de vraag die bij ons als fractie leeft, maar ook een grote vraag die leeft in de stad. Ik heb zelf talloze telefoontjes gepleegd met organisatoren die niet blij zijn en niet meer weten waar ze terecht kunnen in Zwolle met hun evenementen, en wij delen die zorgen. Het risico hier ligt op de loer dat al deze evenementen zullen verplaatsen naar andere steden. En dat past niet bij een provinciale hoofdstad met meer dan 134.000 inwoners. Daarom wil mijn fractie van de wethouder vandaag een duidelijk tijdpad horen van hoe we nu verder gaan met de ontwikkeling van deze evenementenlocatie. Wat het CDA betreft gaan we niet morgen beginnen, maar gisteren. Daarbij willen we ook een antwoord hebben op hoe de wethouder er nu wél voor gaat zorgen dat we de eindstreep halen.

Het CDA betreurt het dat de realisatie van de evenementenlocatie op deze manier is verlopen. Wat ons betreft is verder uitstel hier geen optie en wij verwachten in de toekomst meer en betere inzet van het college op dit dossier dan dat tot nu is gedaan. Onze stad verdient een evenementenlocatie van formaat en laten we daar nu zo snel mogelijk naartoe werken.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.