Horizontal shot of a human hand opening the modern sink for the flow of water
10 januari 2022

CDA Zwolle trekt aan de bel over dreigend drinkwatertekort Overijssel

Waterbedrijf Vitens kan de stijgende vraag naar drinkwater in Overijssel nauwelijks bijbenen. Zonder maatregelen komt de leveringszekerheid in groot gevaar, zo schrijft het bedrijf in een brief aan de provincie. CDA Zwolle maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. De partij wil daarom van het college weten welke gevolgen dit heeft en wat er gedaan kan worden om het probleem op te lossen.

"Zwollenaren moeten elke dag kunnen rekenen op vers water uit de kraan. Gemeenten hebben een wettelijke zorgplicht als het gaat om drinkwatervoorziening. Daarom mag de leveringszekerheid niet ter discussie staan", aldus fractievoorzitter en lijsttrekker Jan Nabers. De partij wil weten of het college bekend is met de noodkreet en welke stappen er gezet worden om een tekort aan drinkwater te voorkomen.

CDA Zwolle maakt zich daarna zorgen of het dreigend tekort aan drinkwater gevolgen kan hebben voor de woningbouwplannen of andere economische ontwikkelingen. Jan Nabers: "We hebben een grote woningbouwopgave, waarin we moeten zorgen voor meer sociale en betaalbare woningen. Ook deze woningen moeten kunnen rekenen op vers water uit de kraan. We moeten voorkomen dat het mogelijke tekort aan drinkwater ertoe gaat leiden dat er minder woningen of bedrijfshuisvesting gebouwd kunnen worden."

Om opheldering te krijgen van het college heeft het CDA schriftelijke vragen ingediend.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.