Iedereen wil wonen in een veilige, schone en plezierige wijk! Een goede fysieke inrichting zorgt voor veilige buurten. Daarom heeft het CDA Zwolle aandacht voor veilige loop- en fietsroutes, verkeersveiligheid,sociaal veilige, adequate verlichting. Uiteraard hebben we ook aandacht voor toegankelijkheid voor gebruikers van een rolstoel of rollator. Elke wijk heeft een wijkagent die bekend is en die makkelijk aanspreekbaar is. Bovendien stimuleren we bewoners ook zelf actief te zijn in de buurt, bijvoorbeeld door Whatsapp buurtpreventie. We hebben aandacht voor gevoelens van onveiligheid en pakken de oorzaken hiervan samen met bewoners aan.

Elkaar ontmoeten…

In elke wijk moeten er ontmoetingsplekken zijn waar inwoners terecht kunnen met vragen, bij eenzaamheid of als er hulp nodig is. Daarom zal het CDA Zwolle blijven investeren in goede ontmoetingsplekken. Zo kunnen we jong en oud, hulpbehoevend en sterk, welbespraakt en laaggeletterd verbinden. Denk aan allerlei soorten gemeenschappelijke (multifunctionele) ruimten. Niet alleen het klassieke buurthuis of bibliotheekfiliaal. Het kunnen ook kerken, kringloopwinkels of koffiecorners van supermarkten zijn. Het CDA Zwolle wil veel energie steken in het bevorderen van sociale cohesie. Afgelopen jaren is het aantal burenruzies en conflicten als gevolg van onbegrepen gedrag gestegen. Wij zetten samen met woningcorporaties in op wijkcoördinatoren en buurtbemiddeling. We willen daarmee escalatie en de gang naar de rechter zoveel mogelijk voorkomen.

…in een schone gemeente

Het CDA Zwolle blijft zich inzetten op de zorg voor een schone gemeente. Het CDA Zwolle wil toe naar een systeem van afvalverwijdering dat draagvlak heeft bij de bevolking. Het CDA is niet blij hoe het nieuwe ‘afvalbeloningssysteem’ dat in 2023 in Zwolle komt tot stand is gekomen. Onze inwoners hadden een betere kans moeten krijgen om inspraak te hebben. Daarnaast herkent het CDA de zorgen over afvalinzameling van mensen in de binnenstad en rondom hoogbouw. De mogelijkheden om daar goed afval te scheiden zijn niet altijd aanwezig, hier zal een oplossing voor moeten komen.

Het CDA ziet in Zwolle graag ondergrondse containers met een duo-klep. Een type container met 2 kleppen: een voor 60 liter en een voor 30 liter. Zo kan iedere Zwollenaar zelf kiezen wat hen het beste uitkomt: een kleine of een grote zak wegbrengen. Het systeem van afvalverwijdering en verwerking mag best veranderen maar deze verandering mag niet leiden tot hogere kosten voor Zwollenaren.

Inbreng van bewoners

Het CDA Zwolle wil in elke wijk een gemeentelijk informatieloket waar inwoners ook terecht kunnen met ideeën over de wijk. Verenigingen moeten de kans krijgen hun kas te spekken door bij te dragen aan schoonmaaktaken in de wijk. Het college van burgemeester en wethouders vergadert tenminste éénmaal per jaar in elke wijk.

Toezicht en handhaving

Een woonomgeving veilig en plezierig maken en houden vereist toezicht en handhaving. Daarom wil het CDA Zwolle:

  • Voldoende wijkagenten die met de wijken bekend zijn en in de wijken gekend.
  • Regelmatig, samen met de bewoners van de wijk, overleg over en inspectie van de kwaliteit van de openbare ruimte.
  • Met politie, jongerenwerkers, wijkteams, bureau HALT en inwoners jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit aanpakken en zo mogelijk voorkomen.
  • Handhaven op gebruik van drugs en lachgas.
  • Waar nodig cameratoezicht op straat om krachtig op te kunnen treden tegen geweld, overlast, vandalisme, fraude en corruptie.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.