26 mei 2017

Zuid-Holland rijk aan erfgoed: bezoek aan Stoom Stichting Nederland

Afgelopen woensdag brachten Statenleden Meindert Stolk en Marischa Kip een bezoek aan de Stoom Stichting Nederland (SSN). Ze kregen een rondleiding langs de collectie van de stichting, die zich bevindt in het Museumstoomdepot in Rotterdam. Onder meer Hiddo Schultz, voorzitter van het bestuur van de SSN, en Jan Hein Boone spraken met de Statenleden over de uitdagingen waar ze tegenaan lopen.

De SSN zet zich in voor het behoud van historische, door stoom aangedreven, werktuigen en transportmiddelen. Dat doen ze door deze in bedrijfsvaardige staat te houden en te herstellen. Een paar keer per jaar organiseert de SSN ritten in binnen- en buitenland voor donateurs en belangstellenden. Ook rijden er regelmatig stoomtreinen voor bezoekers van grote evenementen als het Rotterdamse havendagen of Dordt in Stoom.

Statenleden Stolk en Kip waren onder de indruk van de inzet van de SSN. De stichting draait volledig op eigen inkomsten en de inzet van vrijwilligers. Maar zo nu en dan kunnen ze wel een steuntje in de rug vanuit de politiek gebruiken. Zoals onlangs, toen er wetgeving veranderde waardoor voor het de SSN lastiger wordt met hun historische locomotieven over het landelijk spoorwegnet te rijden.

Marischa Kip: "Het is mooi om te zien hoe rijk de provincie Zuid-Holland is aan cultureel erfgoed. En bijzonder hoeveel mensen zich belangeloos inzetten voor het behoud hiervan. Vandaag zagen we bij de SSN weer het enthousiasme waarmee deze vrijwilligers zich inzetten. Dankzij hen kan ook de volgende generatie ervaren hoe het is om een ritje te maken in een stoomtrein."

Meer foto's van het werkbezoek zijn te vinden op onze Facebookpagina: facebook.com/cdazh.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.