Bouwen aan gemeenschappen

Nederland staat voor een grote bouwopgave. Alleen al in Zuid-Holland zijn er tot 2030 nog ongeveer 225.000 nieuwe woningen nodig. Maar een te eenzijdige focus op bouwen-bouwen-bouwen levert het risico dat er te weinig ruimte gereserveerd wordt voor maatschappelijke voorzieningen omdat deze lagere grondopbrengsten genereren. Of omdat de nieuwbouw van wijken tegen de snelweg komen te liggen (tegen het gezondheidsadvies van de GGD) vanwege goedkope en eenvoudige ontsluiting.

Maar bouwen is meer dan stenen en metselwerk. De menselijke maat moet voorop komen te liggen! Door te bouwen aan gemeenschappen zorgen we dat Zuid-Holland niet alleen een goede provincie is om te werken, maar ook een fijne provincie is om te wonen en te recreëren. Samen, met elkaar wonen in complete wijken.

Wat zijn complete wijken?

Veilige buurt

Een veilige en gezonde leefomgeving is essentieel voor de leefbaarheid. De aanwezigheid van veiligheidsdiensten in de buurt - zoals een politiebureau - heeft een grote meerwaarde; het draagt bij aan het veiligheidsgevoel in de wijk.

Gebruik de 'plinten'

Wonen en werken bij elkaar; de ‘plinten’ van een appartementencomplex in een nieuwe wijk kunnen de werkgelegenheid en ontmoeting bevorderen. Werk dichtbij vermindert woon-werkverkeer en zorgt zo voor een betere bereikbaarheid in de regio. Een wijkcentrum of verenigingsruimte brengt mensen bij elkaar.

Zorg dichtbij

Het kan erg fijn zijn om in een huisartsenpost in de buurt te worden behandeld. Op deze manier is zorg snel voor handen in het geval van noodgevallen. Daarnaast is het een meerwaarde om een apotheek, fysio of wijkverpleging in de buurt te hebben, om zo snel mogelijk te kunnen werken aan herstel.

Ontmoeten

Van een (dorps)plein of sportvereniging tot kerk of bedehuis, het vormt een sociale samenhang en brengt mensen samen. In een sterke gemeenschap staat elkaar ontmoeten centraal. Tevens biedt het een grond waarop langdurige relaties tussen buurtgenoten kunnen worden gebouwd.

Ruimte om te spelen

Het is essentieel om in de woonwijken voldoende speelruimte te faciliteren voor gezinnen, waar zowel kinderen als ouders elkaar ontmoeten. Ook de scouting en jeugd natuurverenigingen en schooltuinen verrijken de wijk.  Op deze manier kunnen kinderen in een veilige en vertrouwde omgeving - dichtbij huis - spelenderwijs leren en ontdekken.

Onderwijs om de hoek

Scholen en daarbij behorende  schoolpleinen zijn van groot belang als maatschappelijke voorzieningen die wijken verrijken. Ze vervullen een essentiële rol om van een nieuwbouwwijk een gemeenschap te vormen en horen dichtbij de mensen worden geplaatst. Zo kunnen gezinnen en kinderen netwerken opbouwen in de buurt en in een vertrouwde omgeving leren.

Sport voor jong & oud

Sport is belangrijk voor de gezondheid, sociale vaardigheden en gezelligheid. Sport heeft buiten en binnenruimte nodig. Voetbal, volleybal, hockey, basketbal, atletiek, tennis, zwemmen, gymnastiek, vechtsporten, watersport, balsporten, badminton moeten bereikbaar zijn voor kinderen en jongeren.

Groen voor iedereen

Voor de leefbaarheid in alle wijken is het van groot belang dat er  parken en groen in de omgeving is. Het heeft  een positief effect op de gezondheid van mensen. Goed voor de natuur én goed voor de bewoners.

Video's

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.