Binnen Zuid-Holland zijn vijf waterschappen actief, waarvan er vier voor het grootste deel in onze provincie liggen. Dit zijn de hoogheemraadschappen Delfland, Rijnland en Schieland en de Krimpenerwaard en het waterschap Hollandse Delta. Het vijfde waterschap is Rivierenland, dat grotendeels in de provincie Gelderland ligt. In al deze waterschapsbesturen zijn gekozen volksvertegenwoordigers actief namens het CDA.

Delfland

Het gebied waarbinnen het hoogheemraadschap van Delfland actief is, wordt begrensd door de Noordzee, de Nieuwe Waterweg en de lijn Wassenaar - Zoetermeer - Berkel en Rodenrijs (inclusief een deel van Rotterdam-Delfshaven).

Hollandse Delta

Het waterschap Hollandse Delta omvat de (voormalige) eilanden Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard, Rozenburg, Voorne-Putten, IJsselmonde en het Eiland van Dordrecht.
 

Rijnland

Het hoogheemraadschap van Rijnland omvat het noorden van de provincie Zuid-Holland (ten noorden van de lijn Wassenaar - Gouda) en een deel van de provincie Noord-Holland.

 

Schieland en de Krimpenerwaard

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard omvat grofweg gezegd het gebied tussen Rotterdam (ten noorden van de Nieuwe Maas), Zoetermeer en Schoonhoven.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.