07 juni 2017

CDA steunt brede oproep tegen gaswinning in Zuid-Holland

Zuid-Holland loopt risico op forse schade als gevolg van aardgaswinning. Daarvoor waarschuwen de Statenfracties van SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS, SGP/ChristenUnie en CDA. "Het verzakken van de veengebieden is al een serieuze zorg voor onze provincie. Door gaswinning kan dit probleem flink groter worden," zegt CDA-Statenlid Ellen Verkoelen.

Niet alleen woningen en wegen kunnen beschadigd raken door aardbevingen en verzakking. Ook de landbouw loopt risico door versnelde bodemdaling, verzilting en bodemverontreiniging. SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS, SGP/ChristenUnie en CDA willen dan ook weten of de provincie onderzocht heeft welke risico’s aardgaswinning in Zuid-Holland met zich meebrengt. En of er afspraken gemaakt zijn over het vergoeden van eventuele schade.

Aanleiding zijn de plannen voor aardgaswinning in Midden-Delfland en bij Haastrecht. Ook wordt gesproken over de exploitatie van het Papekopveld onder Woerden, waarbij de boorinstallatie in de Zuid-Hollandse gemeente Bodegraven-Reeuwijk moet komen. Verkoelen: "We kennen de verhalen uit Groningen. Daar is de schade groot, financieel en persoonlijk. Mensen verloren hun huis, maar ook hun gevoel van veiligheid. Herhaling hiervan in Zuid-Holland moet voorkomen worden." Daarnaast wijst Verkoelen erop dat deze nieuwe gaswinning niet past in een duurzaam energiebeleid.

De provincie Utrecht en de gemeenten Woerden en Gouda hebben zich inmiddels uitgesproken tegen de boringen in Papekopveld. Ook de gemeente Midden-Delfland overweegt sterk zich tegen de gasboringen te verzetten. SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS, SGP/ChristenUnie en CDA roepen het provinciebestuur van Zuid-Holland op dit ook te doen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.