28 september 2018

Bereikbaarheid belangrijkste aandachtspunt bij werkbezoek CDA Zuid-Holland aan Haagse regio

De bereikbaarheid van de regio rond Den Haag kan en moet echt beter. Dat was de belangrijkste boodschap die CDA-Zuid Holland meekreeg tijdens een werkbezoek aan de regio. Een forse delegatie CDA-politici, waaronder leden van Provinciale Staten, vertegenwoordigers van de betrokken gemeenten en Europarlementariër Wim van de Camp, bezochten het bedrijventerrein Plaspoelpolder (Rijswijk), de Mall of the Netherlands en het damcentrum (Leidschendam-Voorburg). Een interessante combinatie van werken, wonen en leven.

In Rijswijk hield CDA-fractievoorzitter Johanna Besteman een warm pleidooi voor het verder ontwikkelen van het bedrijventerrein Plaspoelpolder. De goede ligging aan de A4 en de ruimte die de Plaspoelpolder biedt, is positief voor bedrijven en biedt goede kansen voor het regionale MKB. “De Plaspoelpolder heeft een belangrijke regionale functie”, aldus Johanna Besteman. “Het is voor de gehele Haagse regio van belang dat we het gebied verder ontwikkelen. Mogelijk dat een aantal kantoren omgebouwd kan worden naar woning, maar wel in de volgorde: eerst werken en dan wonen. Want werken blijft voorop staan en er moet optimaal ruimte blijven voor ondernemers.”

Het tweede deel van het werkbezoek vond plaats op de plek waar binnen een paar jaar de bouw van het grootste winkelcentrum van Nederland afgerond moet zijn. In Leidschendam-Voorburg werden de CDA’ers ontvangen in het bezoekerscentrum van de ‘Mall of the Netherlands’. Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield Group gaf een uitgebreide presentatie over het project waar een investeringbedrag van ruim 500 miljoen euro mee gemoeid is. Het nieuwe concept moet een ‘shopping-experience’ worden met onder andere uitgebreide horecavoorzieningen, een bioscoop, 4.000 parkeerplaatsen en plek voor 1.300 fietsen. Een plan wat de nodige vragen en discussie opleverde, want hoe zit het met de bereikbaarheid en doorstroming van het verkeer? Hoe is de aansluiting met het openbaar vervoer?

CDA-Statenlid Maurits de Haan ziet hier een duidelijke taak voor de provincie. “De bereikbaarheid van de gehele regio kan beter en moet beter. Daar zullen we als provincie de komende maanden echt wat mee moeten doen.” Ook CDA-wethouder Juliette Bouw van Leidschendam-Voorburg benadrukt het belang van een goede doorstroming. “Het is erg belangrijk voor ons dat de bereikbaarheid en doorstroming in onze gemeente niet gaat lijden onder de komst van de Mall of the Netherlands. Dit zullen belangrijke thema’s zijn voor de komende jaren.”

Het werkbezoek werd afgesloten met een bezoek aan het damcentrum, waar met name de impact van het nieuwe winkelcentrum op lokale ondernemers in de dorpskernen onder de loep werd genomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.