30 november 2022

CDA doet dringende oproep aan ministers voor glastuinders in energietransitie

Het CDA doet met andere Statenfracties een dringende oproep aan minister Jetten om vooruitstrevende glastuinders en andere ondernemers, die nu al duurzame energie gebruiken en opwekken, te ontlasten van onnodige regels en belemmeringen.
Ook pleiten de fracties  om zeer spoedig met een regeling te komen waarmee vooruitstrevende glastuinders/ondernemers niet de dupe worden van hun rol als voortrekker in de transitie naar duurzame warmte / duurzame energie door de koppeling van de SDE-referentie aan de gasprijs, waardoor er in 2023 en verder nul euro SDE-subsidie op duurzame warmte wordt uitgekeerd.

Deze subsidie is van groot belang om de nu nog onrendabele opwekking/verwerking van deze duurzame warmte te blijven steunen en kent een nacalculatie aan het eind van de regeling, waardoor eventueel te veel ontvangen subsidie terugbetaald zal moeten worden. Voor de glastuinders/ondernemers met een huidige aansluiting op bijvoorbeeld geothermie is echter ondersteuning op dit moment van het grootste belang om nu te kunnen blijven doorwerken.

Een brandbrief van het CDA en de andere Statenfracties van Zuid-Holland is gisteren bezorgd op het ministerie van de minister. “Voor deze problemen blijven we aandacht vragen”, aldus fractievoorzitter Michel Rogier.
Ook de komende week gaat het CDA Zuid-Holland in gesprek met glastuinders om hun zorgen te bespreken.

Zie hier de brief

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.