08 maart 2023

CDA in de bres voor regie Vlietzone

Het CDA heeft een tweetal moties ingediend die zijn aangenomen waarin zij het College verzoeken om de leiding te pakken om een gebiedsplan voor de Vlietzone te maken dat ‘Vlietwaardig’ moet zijn. In de tweede motie roept de fractie het College op dat wanneer er mogelijk bebouwing de Vlietzone komt, bij het bouwen rekening dient te worden gehouden met fiets- en wandelpaden langs de Vliet, zodat mensen langs de Vliet kunnen blijven wandelen, fietsen en recreëren. 

Al enige jaren is de Vlietzone, het groene stuk bij Leidschendam langs de A4, in beeld bij omliggende gemeenten om te ontwikkelen. De provincie heeft dit gebied al opgenomen in haar visie over landschapsparken. Het CDA wil dat het idee van landschapspark leidend is in de verdere ontwikkeling van dit gebied. Vandaar dat het CDA een breed meegetekende motie heeft ingediend om de Vliet ‘Vlietwaardig’ in te vullen, waar geen ruimte is voor bedrijven met een hoge milieucategorie en alle ruimte is voor recreatie en natuur. 

Daarnaast wil het CDA dat het fijne fietspad langs de Vliet beschermd wordt. Met de huidige druk voor woningbouw is er volgens huidig Statenlid Moniek van Sandick een reële kans dat er huizen komen met grote tuinen aan de Vliet. Dat zou ten koste gaan van het mooie fietspad dat er nu ligt. Dat moet je volgens het CDA niet willen. “Ik heb het altijd jammer gevonden dat de Provincie het gebied langs de Rijn van Leiden naar Katwijk niet toegankelijk heeft gehouden voor fietsers en wandelaars. De Vliet heeft nu hard de bescherming van de provincie nodig en die moet je vanaf het prille begin duidelijk maken. Dat doet deze motie en ik ben blij dat het overtuigend is aangenomen”, aldus van Sandick.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.