06 maart 2024

CDA wil snel meer woningen van de grond krijgen

Het CDA wil dat er alles aan wordt gedaan om snel meer woningen te bouwen in Zuid-Holland. Het gebrek aan woningen is urgent en raakt veel inwoners van onze provincie. Bij de bespreking van het Ruimtelijk Voorstel heeft het CDA de gedeputeerde opgeroepen tot actie om bestaande plannen versneld te realiseren.

De urgentie om zo snel als mogelijk de juiste woningen te bouwen om de woningnood het hoofd te bieden is een breed gedeelde zorg. Toch lukt het in een aantal gevallen niet om toegewezen woningbouwlocaties ook werkelijk te ontwikkelen. Bij de uitvoering van woningbouwprojecten zijn er helaas belemmerende factoren waardoor succesvolle realisatie vaak achterblijft. Soms zijn niet alle plannen van gemeenten bekend bij de provincie en kan er sprake zijn van een tekort aan ambtelijke ondersteuning.

In een amendement, dat werd mede ingediend door VVD, BBB, GL/PvdA, SP, D66, SGP, JA21 en CU, heeft het CDA gevraagd om bij gemeenten te inventariseren welke woningbouwplannen en locaties niet benut worden en wat daarvan de reden is. Daarnaast vraagt het CDA om Provinciale Staten een voorstel te doen om bepaalde locaties aan te wijzen of moeilijk te realiseren locaties in te ruilen voor locaties die nu op de reservelijst staan. Ook andere vergevorderde plannen zonder formele status, maar die wel voor 2030 gebouwd kunnen worden, zouden hiervoor in aanmerking komen.

Voor het CDA is het belangrijk dat er op korte termijn plannen op tafel liggen om de woningbouw te versnellen. Woordvoerder Arjen Veerman: “De urgentie om voldoende woningen te bouwen die aansluiten bij de behoeften van woningzoekenden is hoog. Wij willen iedereen in Zuid-Holland perspectief kunnen bieden op een huis dat ook een thuis is.”

Lees hier de tekst van het amendement

Waarom stagneren plannen voor woningbouw? Dat wil deze partij weten

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.