01 februari 2024

Houd de damherten in de Hoeksche Waard

In de Provinciale Statenvergadering van 31 januari was het CDA Zuid-Holland mede indiener van een motie om de populatie damherten in de Hoeksche Waard te behouden. Woordvoerder Tea Both-Verhoeven liet weten dat er breed draagvlak is in de Hoeksche Waard voor behoud van de damherten en dat het CDA recht wil doen aan deze geluiden uit de samenleving. Een besluit van de provincie Zuid-Holland om de populatie damherten terug te brengen naar nul stuitte namelijk op grote protesten.

De roedel damherten leeft al ruim twintig jaar in de polder tussen Numansdorp, Strijen en het Hollandsch Diep. De herten zijn destijds vermoedelijk ontsnapt uit een hertenkamp en sindsdien is de groep gegroeid en verwilderd. De dieren die er nu lopen zijn allemaal in het wild geboren. De provincie Zuid-Holland is bang dat de groep groeit, zich steeds verder buiten het gebied gaat verspreiden en wegen gaan oversteken. Daarmee neemt de kans op verkeersonveilige situaties toe en wordt agrarische schade veroorzaakt.

Aangezien er van diverse kanten is aangekondigd dat er juridisch bezwaar zal worden gemaakt tegen het besluit tot afschot vraagt het CDA om eerst de uitkomst van de rechtszaak af te wachten. Daarnaast is het CDA voorstander van een beheerplan aangezien uit onderzoek blijkt dat van een goed beheerde populatie damherten nauwelijks schade valt te verwachten.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.