14 juni 2023

Maidenspeech CDA-Statenlid Tea Both-Verhoeven

Voor de eerste keer sprak CDA-Statenlid Tea Both-Verhoeven woensdag 14 juni tijdens de Provinciale Statenvergadering van Zuid-Holland. In haar maidenspeech gaf zij de bijdrage van het CDA op het agendapunt Contouragenda Natuurinclusief. Lees hieronder haar volledige bijdrage:
 

"Soms vragen mensen mij waarom ik politiek betrokken en actief ben. Sinds mijn jeugd leg ik een maatschappelijke en politieke betrokkenheid aan de dag. Dit werd en wordt ingegeven door een flinke scheut DNA van zowel vader als moeders kant en de (on)hebbelijkheid om je graag met van alles te bemoeien. Overigens lijkt het DNA materiaal wat betreft politieke betrokkenheid niet overgedragen te zijn (maatschappelijke betrokkenheid overigens wel met kinderen die werken bij de politie en in het onderwijs). 

Maar wat mij uiteindelijk tot een actieve deelname in de politiek heeft gebracht was een bijeenkomst ruim 20 jaar terug met ruim 300 aanwezigen op Goeree-Overflakkee. Aanleiding was het programma Deltanatuur waarbij een polder met goede landbouwgrond omgezet zou worden in getijdenatuur. Tijdens deze bijeenkomst kwamen grote verschillen aan de orde tussen de initiatiefnemers van het programma en de betrokken agrariers. Een aanwezige politicus (van CDA-huize) constateerde dat we kunnen polariseren en natuur- en agrarische belangen scherp tegenover elkaar kunnen zetten maar dat we veel beter kunnen zoeken waar we elkaar kunnen vinden en van daaruit tot oplossingen kunnen komen.  

Dat sprak mij bijzonder aan. Ik ben van mening dat boeren en natuurorganisaties elkaar nodig hebben en dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn. Ik zie voor mezelf een rol in het verbinden van deze partijen en het samen invulling geven aan de majeure opgaven die er zijn. Dat zal ook mijn pleidooi vandaag zijn waar het de agendapunten contouragenda natuurinclusief en het plaggen betreft. Ook op andere terreinen binnen onze samenleving, binnen onze provincie is verbinding van essentieel belang. Er wordt vaak gezegd dat er een kloof is tussen de stad en het platteland. Dan kan zo ervaren worden maar het platteland heeft de stad met haar voorzieningen nodig en de stad heeft het platteland nodig voor alle monden die gevoed moeten worden en waar gerecreëerd wordt. Die werelden samenbrengen  is ook een van de redenen dat ik politiek actief ben.  

Het plan Deltanatuur is overigens niet doorgegaan. Wel is er een grote windopgave ingevuld met 19 windturbines (waarvan 5 in een natuurgebied van Natuurmonumenten) en de uitvoering van natuurplannen via het Droomfonds. En de boeren in het gebied…. zij ploegden voort."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.