1388847452
01 december 2023

Meer aandacht voor tuinbouw en kleine kernen in ruimtelijk toekomstplan

Bij de bespreking van het voorstel “Ruimtelijke koers voor Zuid-Holland” heeft het CDA aangegeven dat er veel te weinig aandacht is voor de cruciale rol van de tuinbouw in Zuid-Holland. Woordvoerder Arjen Veerman roept het college van GS dan ook op dit in de uitwerking van het programma wel mee te nemen. Verder maakt het CDA zich zorgen om de leefbaarheid van kleine kernen omdat het Ruimtelijk Voorstel het lastig maakt om op die plekken het zo gewenste “straatje erbij” te bouwen.

Met het Ruimtelijk Voorstel presenteert de provincie Zuid-Holland een nieuwe koers voor de toekomstige verdeling van de ruimte in onze provincie. De komende tijd worden de uitgangspunten nader uitgewerkt waarbij een toekomstbestendige leefomgeving topprioriteit is. Bij de bespreking van het voorstel in de commissievergadering deelde Statenlid Arjen Veerman de zorgen van de CDA fractie.

Voor wat betreft de greenports in onze provincie gaf Arjen aan dat hij de cruciale rol van de tuinbouw onderbelicht vond. De greenports vormen de tweede economie van Zuid-Holland. Zij leveren een aanmerkelijk deel van de elektriciteit (10 tot 25%) voor heel Nederland en ontlasten het elektriciteitsnet bij overcapaciteit. Ook draagt de tuinbouw bij in waterbeheer. Het CDA had graag gezien dat er in het Ruimtelijk Voorstel meer aandacht was geweest voor de belangrijke rol van greenports in voedselzekerheid, economische waarde, watermanagement en de energietransitie, en heeft GS opgeroepen dit in een toekomstige uitwerking wel mee te nemen.

Daarnaast is het CDA teleurgesteld dat er in het Ruimtelijk Voorstel zoveel belemmeringen staan voor woningbouw in kernen en dorpen buiten de grote steden. Het komt erop neer dat tot 2050 in slechts zo’n 50 van de in totaal 402 kernen mag worden gebouwd. Het CDA zet zich al langere tijd in voor “een straatje erbij” omdat dit noodzakelijk is om de leefbaarheid op peil te houden en de voorzieningen te behouden. Arjen Veerman heeft dan ook aangedrongen op meer mogelijkheden en maatwerk, conform de afspraken die zijn gemaakt in het coalitieakkoord.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.