12 oktober 2018

Over invloed hebben als lid. En over de afschaffing dividendbelasting!

Waarom word je lid van een politieke partij? Vanwege een specifiek onderwerp, vanwege een bepaalde kandidaat? Of ben je lid om invloed uit te oefenen op de partijlijn, op standpunten? Als lid van het CDA zijn er veel mogelijkheden om invloed uit te oefenen. Ook nu we provinciaal kandidatenlijsten voor Provinciale Staten en maar liefst vier waterschappen vaststellen. Tot 22 oktober kan er in lokale CDA-afdelingen gestemd worden over de kandidatenlijsten. En misschien nog wel belangrijker: leden kunnen amendementen (= wijzigingen) voorstellen voor de verkiezingsprogramma’s. Waar het CDA voor gaat, daar gaan de leden over. Ik nodig je van harte uit om mee te denken!

Nadat de kandidatenlijsten zijn vastgesteld, zijn er nog plekken over op de lijst. Het bestuur van de Zuid-Hollandse afdeling wil graag lijstduwers toevoegen, zodat iedere regio echt een eigen kandidaat heeft en zodat de man-vrouw verhouding goed in balans is. En dat gaat dit keer lukken! Wie wil jij als lijstduwer op de lijst zien? Laat het mij weten!

In maart gaan we naar de stembus voor de Provinciale Staten en de waterschappen. In mei volgen de verkiezingen voor het Europees Parlement: we zijn daarom nu al gestart met de campagnevoorbereidingen. Een enthousiast team van 12 CDA’ers uit de hele provincie bereidt de campagne voor, onder leiding van Christiaan Merkuur. Benader hem gerust met ideeën en suggesties.

Dan de actualiteit. Twee weken geleden sprak het Partijbestuur met Sybrand Buma over Prinsjesdag. Welke plannen wil het kabinet uitvoeren? En wat vinden we daarvan als CDA? Er ligt een pakket op tafel met zeer veel elementen uit ons verkiezingsprogramma (zorg, veiligheid, fatsoen, belastingverlaging!). Ik ben oprecht trots op de manier waarop onze bewindspersonen werken aan een agenda voor Nederland, maar ook zichtbaar zijn als CDA’ers. Ook in dit vierpartijenkabinet.

Natuurlijk sprak het Partijbestuur ook over het heikele onderwerp ‘afschaffing dividendbelasting’. Na een jaar lang politiek geklungel en een matige uitleg aan de bevolking en achterban lijkt het inmiddels net zo’n besmet onderwerp te zijn geworden als die andere ‘afschaffing’ (hypotheekrenteaftrek). Dat is niet per se aan het CDA toe te schrijven, maar nu het kabinet de maatregel heroverweegt door actuele ontwikkelingen ontstaat wel een nieuwe kans. Het CDA wil de hand reiken naar MKB én grote bedrijven. Onze economie is van hen afhankelijk. Een aantrekkelijk vestigingsklimaat en gelijk speelveld voor internationaal opererende bedrijven is noodzakelijk. Ik ben heel benieuwd naar nieuwe voorstellen. CDA-leden ook weet ik inmiddels, want niet eerder kreeg ik zoveel reacties en vragen vanuit de achterban over een onderwerp.

Relus Breeuwsma
Voorzitter CDA Zuid-Holland

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.