15 september 2023

Statenleden bezoeken Hollandse Duinen

Naast het Nationaal Park De Biesbosch kent Zuid-Holland nog een Nationaal Park: NP Hollandse Duinen. Op 13 september 2023 brachten Statenleden een bezoek aan dit nationaal park in oprichting. Het NP Hollandse Duinen bestaat het brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom. Het doel van het nationaal park is het gebied, bestaande uit oude en jonge duinen in stedelijke omgeving, veerkrachtig, aaneengesloten en beleefbaar te maken en te houden. Bescherming van de unieke natuur, het (duin)landschap en erfgoed is nodig voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Hollandse Duinen is een nationaal park ‘nieuwe stijl’: meer dan alleen natuur. Midden in het drukst bevolkte deel van Nederland vind je ook vossen, reeën en zeehonden naast landgoederen, duinen, bollenvelden, veenweiden, dorpen en steden. De mix van natuurlijke en door de mens gevormde landschappen maakt het gebied zo ‘Hollands’. De oude strijd en wisselwerking tussen mens en natuur is zichtbaar in het landschap.

In december 2020 is de officiële status van nationaal park aangevraagd. Onderdeel van deze aanvraag was het Uitvoeringsprogramma Nationaal Park Hollandse Duinen. Dat uitvoeringsprogramma wordt momenteel uitgerold. Meer dan 50 partners (waaronder de Provincie Zuid-Holland) werken samen om de doelen te bereiken.

De Statenleden werden over de voortgang bijgepraat in villa Ockenburg te Den Haag. Een mooi landgoed midden in het Nationaal Park. Na de uitleg werd een wandeling door het bos en de duinen gemaakt onder leiding van een duinwachter (boswachter die werkt in een duingebied).

Statenlid Bas Nootenboom maakte een korte video over dit werkbezoek.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.