26 september 2018

Statenlid zijn: samenwerken om doelen te bereiken

Door: Herman van der Bent

Hoe het begon
Na een positieve uitslag bij de provinciale verkiezingen 2015 werd ik lid van de CDA Statenfractie in Zuid-Holland. Als voormalig trainee financiële zaken van de provincie had ik al de nodige kennis van het reilen en zeilen bij de provincie en kon ik de vraagstukken nu eens vanuit een politiek oogpunt bekijken. In de commissie Verkeer en Milieu en in de commissie Bestuur en Middelen werd ik woordvoerder op verschillende dossiers. Met nog een paar maanden te gaan in deze Statenperiode een mooi moment om eens terug te kijken naar wat er de afgelopen vier jaar allemaal is gepasseerd.

De kracht van samenwerken
Als ik terugkijk naar de afgelopen periode dan is het eerste wat me te binnen schiet hoe afhankelijk je bent van de mensen om je heen en het netwerk wat je tot je beschikking hebt. Het CDA is wat dat betreft een goed georganiseerde partij met in alle Zuid-Hollandse gemeentes vertegenwoordigers in de gemeenteraad. Bij veel vraagstukken is de inbreng die je ontvangt van deze lokaal gewortelde mensen van onschatbare waarde om weloverwogen tot besluiten te komen. Ook binnen de Zuid-Hollandse CDA-fractie hebben we veel steun aan elkaar en is er een intensieve samenwerking met de woordvoerders van de andere politieke partijen. Binnen Provinciale Staten heb ik altijd geprobeerd me open op te stellen. Je hoeft het niet altijd eens te zijn, maar het heeft wel een goede band opgeleverd met de andere partijen en uiteindelijk helpt dat ook om samen tot goede besluiten te komen.

Wat hebben we bereikt
Als ik inhoudelijk kijk naar waar we over besluiten dan zie ik een provincie die een belangrijke rol vervult tussen de gemeentes en het Rijk. In de afgelopen vier jaar heb ik me voornamelijk ingezet op een aantal verkeersdossiers. Het positieve besluit over de Duinpolderweg waarin coalitie- en oppositiepartijen samen weloverwogen tot een besluit zijn gekomen is hier een goed voorbeeld van. Verder is er veel draagvlak voor het verder ontwikkelen van de bereikbaarheid per fiets en ook in het verduurzamen van de provincie. Ik vind dat er in de toekomst meer aandacht besteed mag worden aan de bereikbaarheid met het openbaar vervoer zoals de trein, lightrail of tram en ook in het verduurzamen van de provincie moeten we blijven investeren.

De toekomst
In 2019 zijn er weer Provinciale Statenverkiezingen en wordt er samen met de partij afgewogen of een nieuwe periode als Statenlid weer tot de mogelijkheden behoort. Voor mij geldt dat ik het zijn van Statenlid als een enorme eer heb ervaren en erop vertrouw dat het voor de provincie ook waardevol is geweest dat ik mijn bijdrage heb geleverd. Het vraagt echter ook veel tijd en inzet waardoor ik heb besloten de komende periode het stokje over te dragen aan een nieuwe groep CDA’ers die hun verantwoordelijkheid willen nemen in de provincie. De komende jaren zal ik mij richten op mijn promotieonderzoek aan de Universiteit Delft. Daarnaast mag ik in januari voor het eerst vader worden. Nieuw leven op te zien groeien en daarin mogen begeleiden is een mooie uitdaging waaraan ik de komende tijd graag mijn tijd en aandacht wil besteden.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.