09 november 2023

Subsidie voor bevrijdingsfestival Den Haag

Dankzij een amendement van CDA en CU bij de begrotingsbehandeling ontvangt het bevrijdingsfestival in Den Haag in 2024 een subsidie. Dit festival heeft een belangrijke functie, niet alleen op Bevrijdingsdag zelf maar ook in de periode daarvoor waar het gaat om aandacht vragen voor vrede en recht. 

In de provincie Zuid-Holland zijn twee bevrijdingsfestivals: één in Rotterdam en één in Den Haag. Beiden worden georganiseerd onder auspiciën van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het bevrijdingsfestival in Rotterdam ontvangt in 2024 wel een subsidie van de provincie Zuid-Holland, maar het festival in Den Haag niet. Na het geleden verlies eerder dit jaar heeft het festival Den Haag nu voor het eerst om financiële steun gevraagd. Het gaat hier om ruim € 25.000, hetzelfde bedrag als aan Rotterdam wordt toegekend.

Het CDA vindt dat steun aan het bevrijdingsfestival broodnodig is. Aandacht voor vrede en recht is immers nog nooit zo actueel geweest als nu. Fractievoorzitter Michel Rogier: “In andere provincies is een aantal bevrijdingsfestivals helaas failliet gegaan. Dat mogen we in Den Haag, stad van vrede en recht, toch niet laten gebeuren. De aandacht voor vrede tijdens het bevrijdingsfestival is een krachtig middel om de wereld te veranderen en verbeteren."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.