25 maart 2024

Toch nieuwe treinen MerwedeLingelijn!

Het CDA Zuid-Holland is blij met het nieuws dat de MerwedeLingelijn vanaf eind 2027 met nieuwe treinen zal gaan rijden. Jarenlang heeft het CDA gepleit voor de vervanging van de niet goed functionerende huidige treinstellen, maar bij gebrek aan steun binnen Provinciale Staten leek dit onhaalbaar. Nu door een nieuw veiligheidssysteem op het spoor nieuwe treinen nodig zijn kunnen de treinstellen toch worden vervangen.

De MerwedeLingelijn is de ruggengraat van het openbaar vervoer in de regio Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem maar de problemen met deze spoorverbinding zijn helaas groot. Veel vertragingen, beperkte ruimte voor fietsen, geen toiletten en slechte toegankelijkheid voor mindervaliden. Dat waren ook de klachten over de MerwedeLingelijn die de CDA-lijsttrekkers uit Alblasserdam, Sliedrecht, Papendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Gorinchem, Molenlanden, Dordrecht, Zwijndrecht en Hardinxveld tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 in een manifest overhandigden aan de fractie van het CDA Zuid-Holland.

CDA-fractievoorzitter Michel Rogier heeft volop ingezet om binnen Provinciale Staten meer steun te krijgen voor vroegtijdige vervanging van de treinen en met succes. De nieuwe treinen met meer deuren per treinstel om het instappen gemakkelijker te maken en met toiletten aan boord zullen vanaf eind 2027 gaan rijden. Daarmee is een grote wens van de regio vervuld.

Michel Rogier: “Ik  ben blij dat goed geluisterd is naar wat de regio en de gebruikers van de MerwedeLingelijn willen: meer comfort, gemakkelijker in- en uitstappen en een rolstoeltoegankelijk toilet.
Regiovertegenwoordiger Dagmar van den Herik uit Molenlanden voegt daar aan toe:  “Dit is heel goed nieuws voor de regio en voor de vele reizigers die dagelijks gebruik maken van deze populaire OV verbinding langs de Drechtsteden. We kijken uit naar 2027 wanneer deze nieuwe treinstellen gaan rijden!”

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.